Revolucionarno cjepivo protiv raka za pse stvarno je revolucionarno

81
pas

Nedavno razvijeno cjepivo protiv raka za pse pokazuje obećavajuće rezultate u kliničkim ispitivanjima koja traju od 2016. i postoji nada da bi se neke od prednosti cjepiva mogle pretočiti u liječenje raka kod ljudi.

Više od 300 pasa liječeno je cjepivom do danas, a dvanaestomjesečna stopa preživljavanja za pse s određenim vrstama raka podignuta je s oko 35 posto na 60 posto. Tumori kod mnogih životinja također su se smanjili.

Službeno je poznat kao Canine EGFR/HER2 Peptide Cancer Immunotherapeutic. Cjepivo je osmišljeno kako bi imunološki sustav umjesto tkiva napao rak.

“Tumori su na mnogo načina poput meta autoimunih bolesti”, kaže reumatolog Mark Mamula s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale.

“Stanice raka su vaše vlastito tkivo i napada ih imunološki sustav. Razlika je u tome što mi želimo da imunološki sustav napadne tumor.”

Kao što je navedeno u studiji koju su 2021. proveli Mamula i suradnici, liječenje potiče imunološke stanice na proizvodnju obrambenih protutijela, koja se vežu za tumore i ometaju njihove obrasce rasta.

Konkretno, ova antitijela love dva proteina: receptor epidermalnog faktora rasta (EGFR) i receptor humanog epidermalnog faktora rasta 2 (HER2). Mutacije koje uzrokuju prekomjernu ekspresiju ovih proteina potiču nekontrolirano dijeljenje stanica kod nekih vrsta raka kod ljudi i pasa.

Postojeći tretmani usmjereni na EGFR i HER2 pozivaju se na samo jednu vrstu antitijela. Novo cjepivo pojačava svoje učinke stvaranjem poliklonalnog odgovora – onog koji uključuje antitijela iz više imunoloških stanica, a ne jedne, što otežava raku da postane otporan na lijek.

U veterinarskoj onkologiji, naš alat je mnogo manji od onoga u humanoj onkologiji”, kaže veterinarski onkolog Gerry Post s Medicinskog fakulteta Yale. “Ovo cjepivo je doista revolucionarno. Ne mogu biti uzbuđeniji što sam veterinarski onkolog.”

Za sada, cjepivo ostaje opcija liječenja nakon postavljanja dijagnoze, a ne bilo kakva preventivna mjera, ali već je pomoglo psima poput Huntera: on je sada bez raka, dvije godine nakon što mu je dijagnosticiran osteosarkom, vrsta raka kostiju.

Obično će samo oko 30 posto pasa s osteosarkomom preživjeti dulje od dvanaest mjeseci. Otprilike jedan od četiri psa će tijekom života dobiti rak, tako da je potencijalni učinak liječenja ogroman.

Uzimajući u obzir sličnosti između raka kod pasa i raka kod ljudi, od genetskih mutacija i ponašanja tumora do odgovora na liječenje, istraživači sugeriraju da će cjepivo također pomoći u našem razumijevanju raka kod ljudi.

Tim Sveučilišta Yale nije jedini koji napreduje u liječenju raka kod pasa. Istraživači također testiraju različite imunoterapije za pse s melanomom i limfomom. Međutim, kao i kod raka kod ljudi, ne reagiraju svi psi na liječenje i teško je predvidjeti koji od njih reagiraju.

Psi, kao i ljudi, spontano obolijevaju od raka, kaže Mamula. “Oni rastu, metastaziraju i mutiraju, baš kao što rade ljudski rakovi.”

“Ako možemo pružiti neku korist, neko olakšanje – život bez boli – to je najbolji ishod koji smo ikada mogli imati.”

Izvor: Science Alert

Komentari