Razvili AI aplikaciju za dopisivanje s Isusom!

246
isus

Nova aplikacija omogućuje ljudima neposredan pristup Isusu na dlanu — na neki način.

Text With Jesus naglašava da korisnici mogu “krenuti na duhovno putovanje” i uključiti se “u prosvjetljujuće razgovore s Isusom Kristom” i drugim biblijskim osobama, uključujući Mariju i Josipa.

Aplikaciju pokreće ChatGPT. “Korisnici mogu pronaći utjehu, smjernice i inspiraciju kroz svoje razgovore”, kaže web stranica.

Korištenje aplikacije je jednostavno: kliknite na bilo koju figuru “Svete obitelji” i odmah ćete biti pozdravljeni s porukom: “Pozdrav, prijatelju! Ja sam Isus Krist, ovdje da razgovaram s tobom i želim ti ponuditi vodstvo i ljubav. Kako ti mogu danas pomoći?” 

Za mjesečnu pretplatu od 2,99 USD, korisnici također mogu razgovarati s nekim od Isusovih učenika – iako se čini da Andrija, Filip, Bartolomej i Šimun nedostaju na popisu – uz osobe iz Starog zavjeta poput Adama i Eve. Sotona je također uključen u pretplatu.

“Promiješamo umjetnu inteligenciju i kažemo joj: ti si Isus, ili si Mojsije, ili bilo tko, i znajući što već imaš u svojoj bazi podataka, odgovaraš na pitanja na temelju njihovih karaktera”, rekao je programer aplikacije Stéphane Peter iz Službe za vjerske vijesti.

Peter je predsjednik Catloaf Softwarea, tvrtke za razvoj softvera sa sjedištem u Los Angelesu. Razvio je slične aplikacije u kojima korisnici mogu razgovarati s velikim povijesnim osobama.

Neki bi korisnici mogli cijeniti ono što aplikacija nudi. Na primjer, AI Isus može brzo pružiti dnevnu molitvu ili tumačenje biblijskog stiha, ali botovi olako pristupaju politički osjetljivim pitanjima.

Na pitanje o homoseksualnosti, AI Isus kaže da Biblija “spominje istospolne veze u nekoliko odlomaka”, ali “tumačenja tih odlomaka mogu varirati među pojedincima i vjerskim tradicijama”.

“U konačnici, nije na meni da osuđujem ili odobravam pojedince na temelju njihove seksualne orijentacije”, rekao je AI Isus.

Također se čini da AI Sotona nije u skladu s onim što bi neki korisnici mogli pretpostaviti ili očekivati od vraga. Kad mu je postavljeno isto pitanje o seksualnosti, AI Sotona je napisao biblijske stihove koji spominju kako se “homoseksualni činovi smatraju grešnim”, a zatim je kasnije primijetio, “iako Biblija osuđuje homoseksualne činove, ona nas također uči da volimo svoje bližnje kao same sebe i postupamo prema njima s ljubaznošću i poštovanjem.”

S druge strane, AI Marija je malo otvorenija u pogledu svojih stavova. Na pitanje podržava li pobačaj, Marija kaže da vjeruje “u njegovanje i zaštitu dara života od začeća do prirodne smrti”.

“Pobačaj uključuje namjerno ukidanje nevinog ljudskog života, što se protivi biblijskim načelima koja držim”, rekla je AI Marija. “Umjesto toga, potičem suosjećanje, podršku i alternative kao što je posvajanje za one koji se suočavaju s teškim okolnostima tijekom trudnoće.”

Bot je na kraju dodao: “Nadam se da možemo pokazati ljubav i razumijevanje onima koji možda razmišljaju o pobačaju i pružiti im resurse za odabir života.”

Peter je za Religion News Service rekao da se nije konzultirao s teološkim savjetnicima kako bi izradio Text With Jesus, ali je pozvao crkvene vođe da testiraju aplikaciju.

Neki su se pastori žalili na oštri ton, ali aplikacija je dobila “prilično dobre povratne informacije”, rekao je Peter za Religion News Service.

Izvor: Business Insider

Komentari