Prvi video spuštanja rovera na Mars ostavit će vas bez riječi

14

Prvi put ikad možete gledati rover kako slijeće na Mars. Ljudska bića bacaju strojeve na Mars još od 1970.-ih: sletnici koji su padobranom sletjeli na površinu, roveri koji su uništeni tijekom slijetanja, a kasnije i roveri koji su preživjeli svoje slijetanje unutar divovskih, odbijajućih zračnih jastuka.

Sada moćni nebeski kranovi spuštaju NASA-ine rovere na površinu. Ali za sve to vrijeme svi ti spektakularni uspjesi i neuspjesi dogodili su se izvan vidokruga našeg svijeta. To se promijenilo s roverom Perseverance. NASA je rover Perseverance, koje je na Crveni planet stiglo 18. veljače, opremila kolekcijom visokokvalitetnih, brzih video kamera kako bi uhvatila ‘sedam minuta terora’, kako inženjeri nazivaju površinu Marsa.

“Video Perseveranceovog slijetanja na Mars najbliže je što možete doći slijetanju na taj planet, a da pri tome ne morate navući svemirsko odijelo. Trebao bi biti obavezan video materijal za sve mlade žene i muškarce koji ne samo da žele istraživanti druge svijetove, već i graditi letjelice koje će ih tamo odvesti”, istaknuo je NASA-in administrator za znanost, Thomas Zurbuchen.

Kamere su postavljene tako da gledateljima “nude mjesta u prvom redu”. Kako su pojasnili iz NASA-e, od trenutka kad su se otvorili padobrani, kamere su snimale cijeli proces spuštanja rovera u Krater Jezero – punih 11 kilometara. “Za one koji se pitaju kako sletjeti na Mars i zašto je to toliko teško – dovoljno je da pogledaju video. Perseverance je na samom početku svog putovanja, a već je pružio neke od najupečatljivijih snimki u povijesti istraživanja svemira”, istaknuo je šef NASA-e, Steve Jurczyk.

Izvor: Science Alert

Komentari