Princ Philip, vojvoda od Edinburgha je umro

97

Vojvoda od Edinburgha princ Philip je umro, priopćila je Buckinghamska palača. Kraljičino službeno razdoblje žalosti trajat će vjerojatno osam dana, a zato vrijeme će svi državni poslovi biti zaustavljeni. Postoji mogućnost da se to razdoblje produži na 30 dana, a nakon toga se očekuje da se kraljica vrati svojim regularnim dužnostima. Pogreb će se vjerojatno održati u kapeli St. George u dvorcu Windsor. Bit će pokopan u vrtovima Frogmore, a javnosti neće biti dopušteno vidjeti tijelo.

Princ Philip je prvi je put primljen u bolnicu Kralj Edward VII. u Londonu 16. veljače zbog, kako su izvijestili iz palače, liječenja infekcije. Potom je premješten u drugu londonsku bolnicu, St Bartholomew’s, gdje su liječnici obavili potrebne pretrage i ostavili ga na promatranju u bolnici zbog problema sa srcem. Dana 5. ožujka princ je ponovno prevezen u bolnicu Kralj Edward VII., odakle je otpušten sredinom ožujka.

Izjava iz Buckinghamske palače kaže: “Njezino je veličanstvo kraljica s dubokom tugom potvrdila smrt svog voljenog supruga, Njegovog kraljevskog visočanstva princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Njegovo kraljevsko visočanstvo jutros je mirno preminulo u dvorcu Windsor.”

U svojim je 90-ima proveo zauzet program javnih angažmana, odražavajući vlastite dobrotvorne interese. Također je putovao po zemlji podržavajući kraljicu, kako u državnim prigodama, tako i u kraljevskim posjetima. Za čovjeka njegovih godina uživao je relativno dobro zdravlje.

Za Božić 2011. godine prebačen je u bolnicu na liječenje zbog začepljene arterije. 2012. primljen je u bolnicu tijekom Queen’s Diamond Jubileea s infekcijom mjehura, a 2013. imao je tešku operaciju na trbuhu. No, tek u svibnju 2017., nakon što je obavio više od 20.000 samostalnih javnih angažmana, 96-godišnjak se povukao iz vlastitog programa kraljevskih dužnosti, povremeno istupajući kako bi podržao kraljicu za velike događaje.

Još nisu objavljeni službeni detalji o vojvodinom sprovodu, ali podrazumijeva se da će on, u skladu s njegovim željama, dobiti kraljevski ceremonijalni pogreb, a ne državni sprovod. Kraljica će potpisati konačne planove u narednim danima.

Princ Phillip rođen je na otoku Krfu 1921. godine. U dobi od 18 godina princ se pridružio Kraljevskoj mornarici kao kadet. Tijekom Drugog svjetskog rata vidio je aktivnu službu, služio je u Indijskom oceanu i Sredozemlju, a u pismima spominjali su ga zbog njegove hrabrosti. 1947. godine odrekao se grčke i danske kraljevske titule, preuzeo prezime Mountbatten i postao naturalizirani britanski podanik uoči braka s princezom Elizabetom.

Njihovo vjenčanje bila je prva velika državna prigoda nakon završetka Drugog svjetskog rata. Njegova predanost kraljici bila je nesalomljiva. Odrekao se karijere u mornarici kako bi je podržao u ulozi monarha. Kraljica je princa Philipa opisala kao njezinu “stalnu snagu i oslonac”. Imali su četvero djece – Charlesa, Anne, Andrewa i Edwarda – i bio je jako voljen djed i pradjed.

Sebe je doživljavao kao modernizatora u britanskoj monarhiji, koji je organizirao prvi kraljevski hod – ali bio je poznat i po svojim otvorenim stavovima. Briga princa Philipa za mlade nadahnula ga je za stvaranje Nagrade za vojvodu od Edinburgha, a podržao je više od 800 dobrotvornih organizacija i dobrih ciljeva – usredotočujući se na interese u očuvanju divljih životinja, tehnologiju i sport. Princ Charles prvi je u redu za prijestolje, a slijedi ga princ William, a potom i njegovo troje djece George, Charlotte i Louis.

Izvor: Sky News

Komentari