Preselila se u SAD sa 17 godina i sa samo 300 dolara, a sada je direktorica NASA-inog Mars rovera

25

Sada voditeljica NASA-e, Diana Trujillo, zrakoplovna inženjerka, stigla je u Sjedinjene Američke Države 2000. godine iz Kolumbije sa samo 300 dolara u džepu. Diana Trujillo trenutno vodi tim od 45 osoba u NASA-inom laboratoriju, koji je bio odgovoran za izgradnju robotske ruke koja je bila fiksirana na Marsovom roveru koji je nedavno sletio na Crveni planet.

Stvari nisu uvijek bile tako obećavajuće za Dianu. Rođena je 1983. godine u Kolumbiji, zemlji u kojoj je vladalo političko nasilje. Unatoč tome, znala je da je uvijek željela nastaviti znanstvenu karijeru, a 2000. godine, u dobi od 17 godina, dobila je priliku otputovati iz Kolumbije kod tete u Miami na Floridi.

Stigavši ​​u Sjedinjene Američke Države sa samo 300 dolara koje joj je otac dao prije odlaska, uspjela je platiti put kroz koledž baveći se čišćenjem domova bogatih. Istodobno je radila na tečaju zrakoplovnog inženjerstva na koledžu Miami Dade dok je pokušavala poboljšati svoj engleski jezik. Ponekad je trebala proći čak šest različitih autobusa da bi stigla na predavanje, ali i dalje je bila odlučna. Diana je rekla: “Sve što mi dolazi, dolazilo mi je kao prilika. Nisam to doživljavalo kao “Ne mogu vjerovati da radim ovaj posao noću “ili” Ne mogu vjerovati da čistim kupaonicu sada.’ Bilo je to više poput, “Drago mi je što imam posao i mogu kupiti hranu i imati kuću za prespavati.””

Nakon nastavka studija, na kraju joj je dodijeljeno mjesto u NASA-inoj akademiji, postajući prva hispano žena u povijesti koja je prihvaćena. Bilo je to na sastanku sa robotskim stručnjakom Brianom Robertsom kad su je zamolili da se pridruži njegovom robotičkom timu na Sveučilištu Maryland. Nakon dobrih rezultata, ponuđen joj je stalni posao, a kasnije je postala član tima NASA-inog centra za svemirske letove Goddard.

Njezin je tim sada ušao u povijest pomažući u izgradnji robotske ruke koja će sada pretraživati površinu Marsa, tražeći ostatke prapovijesnog izvanzemaljskog života. Slijetanje prethodnog rovera, popraćen je čak i njezinim komentarom koji su prenijeli milijuni širom svijeta. Ovo je bio prvi službeni NASA-in prijenos proveden na španjolskom jeziku. Diana je sada proglašena jednom od 20 najutjecajnijih Latinoamerikanki u svijetu.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari