Preminuo Albert Uderzo, autor Asterixa i crtač stripova

20

Autor Asterixa, francuski crtač stripova Albert Uderzo preminuo je danas u dobi od 92 godine. S prijateljem Renéjem Goscinnyjem 1959. godine stvorio je poznate priče o avanturama galijskih ratnika koji se bore protiv Rimskog Carstva smještene u 50. godinu prije nove ere u selu na području današnje Bretagne. Tekstovi često sadrže latinske izreke koje svoj temelj nalaze u knjizi Julija Cezara O galskom ratu. Nakon Goscinnyjeve smrti 1977. godine, Albert Uderzo je preuzeo ovo djelo uz ilustrirane serije.

Isprva je Goscinny pisao scenarij, a Uderzo ilustrirao oštroumnog Asterixa i njegova vjernog i dobrodušnog prijatelja Obelixa s kojim je učestalo upadao u rasprave i nevolje, junačka spašavanja i pustolovine vrijedne pamćenja. Vjerno ih u avanturama prati Obelixov pas Idefix, jedini poznati ekološki osviješten pas, koji tužno zavija kad se ruši neko drvo. Selo u koje su smještene avanture poznato je po tome što je to jedino mjesto koje još nije osvojio Julije Cezar, a u njegovoj zaštiti stanovnicima sela pomaže druid Panoramix. Jedno od najčešćih događaja u stripu su pokušaji Rimljana da onemoguće Panoramixa da stvara magične napitke. Za stripove je tipičan francuski humor koji se oslanja na stereotipizaciju europskih naroda i francuskih regija. Asterix je uz Tintina i Spiroua označio novu epohu u povijesti stripa jer je pokazao da i stripovi mogu dosegnuti naklade od više stotina milijuna primjeraka.

Knjige su prodane u 370 milijuna primjeraka širom svijeta, prevedene na 77 jezika, a nekoliko priča pretvoreno je u crtane i igrane filmove. Serija se nastavlja do danas pod njegovim vlasništvom, a najnovija knjiga Asterix i Chieftainova kćer objavljena je u listopadu 2019. godine.

Njegov zet Bernard de Choisy za novinarsku agenciju AFP potvrdio je vijest: „Albert Uderzo umro je u snu u svojoj kući u Neuillyju nakon srčanog udara koji nije bio povezan s koronavirusom.“

Komentari