Prema nama se upravo okrenula masivna sunčeva pjega, evo što to znači za Zemljane

65
sunce

Sunčeva pjega gotovo trostruko veća od Zemlje nalazi se u dometu našeg planeta i u bliskoj budućnosti može odaslati baklje srednje klase.

“Jučer je sunčeva pjega AR3038 bila velika. Danas je ogromna”, napisao je u srijedu (22. lipnja) Tony Phillips, autor SpaceWeather.com. “Brzo rastuća Sunčeva pjega udvostručila se u samo 24 sata”, dodao je Phillips, napominjući da magnetsko polje koje je okružuje ima potencijal da odašalje sunčeve baklje M klase prema našem planetu.

Sunce je ovog proljeća bilo prilično aktivno

U slučaju da dođe do koronalnog izbacivanja mase (CME), moguće je da će nabijene čestice koje dođu do Zemlje vršiti interakciju s našim magnetskim poljem i stvoriti šarena svjetla u atmosferi – poznata kao aurore.

Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne oceanske i atmosferske administracije (NOAA) koji prati solarne baklje i ostale izboje nije izdao nikakve prognoze za aurore. Sunce je ovog proljeća bilo prilično aktivno.

Naša rodna zvijezda izbacivala je velik broj baklji klase M i X (najjače klase), dok joj se aktivnost pojačava prema vrhuncu jedanaestogodišnjeg ciklusa.

CME je u pravilu bezazlena pojava koja će u rijetkim slučajevima uzrokovati kratke prekide radiosignala i stvoriti prekrasna nebeska svjetla. U nekim rijetkim slučajevima CME može uzrokovati poremećaje u infrastrukturi poput satelita i strujnih vodova.

Upravo zbog toga NASA i NOAA cijelo vrijeme prate sunce. NASA-ina sunčeva sonda Parker leti jako blizu zvijezdi ne bi li nam pružila priliku za otkrivanje tajni podrijetla sunčevih pjega te samim time omogućila bolje razumijevanje svemirskog vremena koje stvara naše Sunce.

Izvor: Space

L.B.

Komentari