Predizborni zahtjevi SSSH: “Nema ekonomskog bez socijalnog oporavka”

129
Foto/Facebook SSSH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske predstavio je zahtjeve uoči predstojećih parlamentarnih izbora na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Radničkom domu u Zagrebu, na kojoj su govorili predsjednik SSSH Mladen Novosel i izvršna tajnica SSSH za javne politike i socijalni dijalog Ana Milićević Pezelj.

Mladen Novosel rekao je da se trenutno nalazimo u fazi kad se političke stranke nadmeću tko će građanima obećati više te istakao da SSSH ne zanimaju obećanja, nego njihova realizacija nakon što se dođe na vlast.
Imali smo razna obećanja koja su se kršila, od Milanovićeve vlade koja je prije izbora obećala da neće mijenjati Zakon o radu, pa je ipak to učinila, do ove trenutne koja je obećavala vratiti uvjete za mirovinu na 65 godina, pa je došavši na vlast učinila sasvim suprotno“, rekao je Novosel, upozorivši da su u oba slučaja sindikati uspjeli zaustaviti pokušaje umanjivanja socijalnih prava radnika i građana.

Ana Milićević Pezelj komentirala je zahtjeve SSSH, objavljene pod nazivom „Nema ekonomskog bez socijalnog oporavka“, istaknuvši da oni ne predstavljaju zaokruženu listu, nego samo izbor najvažnijih zahtjeva koje SSSH želi istaknuti tijekom kratke predizborne kampanje.
Svaka kriza je šansa za promjene i novi smjer. Onu posljednju nismo iskoristili, i zato moramo iskoristiti ovu“, rekla je Milićević Pezelj. Uz novi i socijalno pravedniji razvojni smjer, za Hrvatsku to znači i oslobađanje od pretjerane ovisnosti o uslugama, koja nas je skupo stajala u ovoj krizi te razvoj okolišno održive industrije 21. stoljeća.

Političari ne govore o kvaliteti radnih mjesta, nego samo o njihovom otvaranju“, istakla je Milićević Pezelj, upozorivši da se kvaliteta radnih mjesta u Hrvatskoj godinama neprestano urušava. „Kvalitetu radnih mjesta moguće je poboljšavati, i to pametnom kombinacijom dobrih propisa, kolektivnih ugovora i mjera. Vlada mora napokon preuzeti i odgovornost za politiku plaća, ne samo u javnom nego i u privatnom sektoru, kao i za poticanje kolektivnog pregovaranja. Uspješne države uspjele su odoljeti krizi upravo zahvaljujući razvijenim sustavima kolektivnog pregovaranja i dobrom socijalnom dijalogu“, istakla je Milićević Pezelj.

Neovisno o tome tko će sastaviti iduću Vladu, od SSSH može očekivati sudjelovanje u tripartitnom socijalnom dijalogu samo ako sindikati budu tretirani kao ravnopravni partner, a ne podcjenjivani kao do sada, kad je Vlada s poslodavcima „dogovarala“, a sindikatima samo „prezentirala“ svoje poteze.

SSSH je više puta pokazao da je sposoban biti predvodnikom svih akcija na hrvatskoj sindikalnoj sceni, ali i kvalitetnog socijalnog dijaloga. Idućoj Vladi poručujem – ako nas nećete uvažavati kao ravnopravne socijalne partnere, znat ćemo se sindikalnim akcijama izboriti za prava radnika, kao što smo to činili i prije“, zaključio je Novosel.

Komentari