Prava rijetkost koju morate vidjeti: Za nekoliko dana pet planeta će se pojaviti na nebu

178
planeti

Zvijezde su se poravnale – ili barem planeti – i 28. ožujka, pet planeta će biti vidljiva promatračima zvijezda na sjevernoj hemisferi. Jupiter, Merkur, Uran, Mars i Venera će se poredati u veliku planetarnu liniju neposredno nakon zalaska sunca. Dok je poravnanje dva ili tri planeta prilično uobičajeno, vidjeti pet kako krase nebo odjednom rijetka je poslastica.

Merkur i Jupiter bit će vidljivi u blizini horizonta, dok će Venera sjati više na nebu, a Mars će biti blizu prve četvrtine Mjeseca. Ova četiri planeta – posebno Merkur i Jupiter – bit će lako uočiti. No, neće svi planeti biti vidljivi golim okom. S obzirom na njegovu udaljenost od Zemlje, dalekozor ili teleskop su neophodni da biste vidjeli Uran.

Ako ste zainteresirani vidjeti poravnanje planeta, postoje aplikacije koje vam mogu pomoći da shvatite što možete očekivati. Na primjer, pomoću aplikacije Sky Tonight moći ćete brzo otkriti planete na nebu na svojoj lokaciji, kao i uvjete njihove vidljivosti.

Zapravo, vaša lokacija, kao i vremenski uvjeti, bit će glavni čimbenici u određivanju hoćete li moći vidjeti rijedak događaj ili ne. “Osim ako nemate vedro nebo i gotovo ravan zapadni horizont bez prepreka poput drveća ili zgrada, nećete vidjeti Jupiter i Merkur,” dijeli Rick Fienberg, viši urednik u Sky & Telescopeu.

A ako iz nekog razloga propustite ovo veliko planetarno poravnanje, ne brinite. Za travanj su zakazana i dva manja usklađivanja. 11. travnja na nebu će se pojaviti Merkur, Uran, Venera i Mars. A onda, nekoliko tjedana kasnije, 29. travnja, ista će grupa imati bis.

Izvor: Daily Mail

L.B.

Komentari