Požari bjesne Mediteranom. Stručnjaci: Balkan čeka pakleni kolovoz

75

Mediteranom bjesne šumski požari. Svjetska meteorološka organizacija objavila je podatke o ekstremnim vrućinama, ali i kartu opasnosti od požara. Naime, predviđa se da će u kolovozu temperature porasti na više od 40 Celzijevih stupnjeva u Italiji, Grčkoj, Tunisu i Turskoj.

Temperature u Ankari i nekoliko drugih gradova idući tjedan bit će 12 stupnjeva Celzijusa viši od prosjeka u kolovozu, a upozorenja za visoke temperature izdana su i za Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Bugarsku te dijelove Rumunjske i Srbije.

U subotu navečer evakuirano je nekoliko mjesta u egejskoj regiji Bodrum, a tisuće pripadnika spasilačkih službi već se peti dan bori sa šumskim požarima u Turskoj. Stotinu turista evakuirano je ili premješteno u nove hotele. Ovo su najgori šumski požari u posljednjih nekoliko godina u Turskoj, a jak vjetar dodatno otežava situaciju. Službeni podaci govore kako su požari do sada odnijeli najmanje 6 života, a stotine ljudi je ozlijeđeno.

U Grčkoj je izgorjelo 20-ak kuća, a osam je osoba ozlijeđeno uslijed šumskih požara na sjeverozapadu Peloponeza. Evakuirano je pet sela, a u nedjelju je 300 vatrogasaca sa 77 vozila, dva kanadera i pet helikoptera na prvoj crti borbe s požarom. Od subote ujutro, izbilo je 58 novih šumskih požara. Premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je: “Želim naglasiti da će kolovoz biti težak. Meteorolozi nas upozoravaju da nas od kraja sljedećeg tjedna vjerojatno čeka još jedan toplinski val. Zbog toga je važno da budemo pripravni sve dok službeno ne završi razdoblje gašenja požara.”

U katalonskim regijama Conca de Barbera i Anoia izgorjelo je više od 1700 hektara zemlje, a u Lietoru u regiji Castilla-La Mancha samo tijekom vikenda je izgorjelo više od 2500 hektara površine, prenosi Index.

Komentari