Povijesni trenutak! Rover ”Perseverance” uspješno je sletio na Mars!

22

NASA-in rover Perseverance sletio je na površinu Marsa i već je poslao kući svoje prve dvije fotografije. Rover je sletio na Crveni planet u četvrtak (18. veljače) oko 22 sata nakon nedokučivo brzog zarona kroz atmosferu, nakon čega je uslijedilo brzo usporavanje zahvaljujući nikad korištenoj dizalici. Dosad najveća i najsofisticiranija robotska sonda u povijesti prešla je više od 470 milijuna kilometara i stigla ravno do svojeg cilja – kratera Jezero, nazvanog po općini u Bosni i Hercegovini.

”Pokušava se, naravno, postići značajan napredak u odgovoru na jedno od pitanja koje nas prati već stoljećima – jesmo li sami u svemiru”, rekao je Thomas Zurbuchen. Prikupljanje informacija trajat će godinama. U NASA-i kažu kako ne očekuju pronalazak fosilnih ostataka, no nadaju se organskim molekulama koje dokazuju nekadašnji mikrobiološki život. Ujedno, ispitat će se mogućnosti dolaska ljudske kolonije na Mars.

Rover je težak jednu tonu, ima robotsku ruku duljine dva metra, 19 kamera i dva mikrofona za snimanje zvuka. Uzorke će prikupljati na nekoliko mjesta za koja znanstvenici vjeruju da su nekada bila pod vodom. “Ovaj spremnik može primiti do 30 uzoraka. Najsličniji je palici kada se trči štafeta. Najvažniji je za povratak uzoraka, jer će epruvete s uzorkom napuniti Ustrajnost”, kazao je voditelj programa za povratak uzoraka s Marsa Bobby Braun.

No da bi sve uopće funkcioniralo, mora se uspješno spustiti na površinu Crvenog planeta. ”Balistički ćemo se približiti tom planetu brzinom od oko 12 000 milja na sat, a trik koji moramo izvesti je usporiti na samo nekoliko milja na sat, tako da možemo lagano spustiti vozilo na površinu i to sigurno. Sve se to mora dogoditi za otprilike sedam minuta”, rekao je prije slijetanja Matt Wallace iz Laboratorija za mlazni pogon.

Izvor: Science Alert

 

 

Komentari