Potpora SSSH štrajku učitelja i profesora

51

Savez samostalnih sindikata Hrvatske daje punu podršku štrajku učitelja i profesora u sustavu osnovnog i školstva

“SSSH podržava zahtjeve sindikata iz sustava školstva i njihov štrajk kao temeljno pravo radnika da posredstvom sindikata izbore pravednije uvjete rada. SSSH i ovim putem upozorava kako su upravo radnici u javnom sektoru, dakle i učitelji i profesori, predugo bili žrtve nepromišljenosti, neargumentiranih i linearnih i paušalnih rezanja plaća i radnih mjesta, što je dovelo do degradacije struke, ali i masovnog odljeva radne snage, upravo iz onih sektora koji bi trebali graditi temelje i budućnost našeg društva, kao što su zdravstvo i posebice obrazovanje. Notorna je činjenica da su učitelji i profesori potplaćeni u odnosu na važnost i složenost poslova koji obavljanju i nedopustivo je da Vlada RH godinama takav tretman radnika promiče.

Bez prepoznavanja važnosti učitelja i profesora i njihovog rada nema ni kvalitetnih promjena u obrazovanju u koje se svi deklarativno zaklinju, pa nema ni bolje budućnosti pojedinaca i zajednice, cijeloga društva. Vrijeme je da radnici dobiju svoj pravedni udio, vrijeme je za NAŠ oporavak.

Odgovornost je države da osigura poštivanje prava radnika na plaću za obavljeni rad, plaću koja će omogućiti zadovoljavanje egzistencijalnih i drugih potreba radnika i
njegove obitelji. Plaća treba odražavati složenost posla i razinu odgovornosti.
Odgoj i obrazovanje usluga je od temeljne važnosti za  opće javne potrebe
i bitan čimbenik gospodarskog rasta. Probleme našeg društva i ekonomije možemo
riješiti samo povećanjem zaposlenosti, jednakosti i solidarnosti, a veće plaće
i dostojanstveni uvjeti rada tome su temelj i preduvjet, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Pravo na odgoj i obrazovanje je temeljno ljudsko pravo. Radni uvjeti učitelja i profesora i njihove plaće trebaju biti takvi da na najbolji način promiču uspješno učenje i
da im omoguće koncentraciju na njihove stručne zadaće. Predugo su radnici u
javnom sektoru demonizirani, degutantno prozivani uhljebima i neradnicima – a
upravo su oni temelj našeg društva. Bez rada učitelja i profesora teško da
možemo zamisliti pošteno društvo koje ima svijetlu budućnost’
, izjavila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i potpredsjednica SSSH za javni sektor, Božica Žilić”, stoji u priopćenju SSSH.

 

Komentari