Potencijalno opasan asteroid će idući tjedan poletjeti prema Zemlji. Evo što trebate znati

101

Asteroid veći od uobičajenih trebao bi proletjeti pokraj Zemlje sljedeći tjedan, 11. prosinca.

Zove se 4660 Nereus, relativno je čest posjetitelj svemira blizu Zemlje. Ovaj asteroid ima promjer 330 metara što je malo manje od visine Empire State Buildinga.

Unatoč senzacionaliziranim naslovima tabloida, 4660 Nereus će proći na lijepoj, sigurnoj udaljenosti od 3,93 milijuna kilometara – nešto više od 10 puta većoj udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Zbog svoje veličine i udaljenosti od Zemlje, 4660 Nereus je klasificiran kao potencijalno opasan objekt. Ta klasifikacija uključuje svaki asteroid koji će proći unutar 7,48 milijuna kilometara od Zemljine orbite i veći je od oko 140 metara. Postoji mnogo asteroida koji spadaju u tu kategoriju.

Mnogo je razloga za njihovo praćenje. To uključuje provjeru da nisu skrenuli sa svojih poznatih orbita na putanju opasniju za Zemlju, a potrebno je i držati na oku grupe asteroida kako bi se održala svijest o tome što se kreće kroz svemir blizu Zemlje.

4660 Nereus, prvi put otkriven 1982., poseban je – ne zato što je opasan, već zato što relativnom frekvencijom leti pored Zemlje. Njegova 1,82-godišnja orbita oko Sunca približava ga otprilike svakih 10-ak godina, iako je u svemirskom smislu ‘blizina’ još uvijek ‘sigurna udaljenost’.

Njegov blizak pristup sljedeći tjedan bit će najbliži u posljednjih nekoliko desetljeća. Njegov sljedeći bliski posjet bit će 14. veljače 2060., kada će proletjeti na udaljenosti od otprilike 1,2 milijuna kilometara (preko trostruke udaljenosti između Zemlje i Mjeseca).

Iako asteroid ne predstavlja prijetnju, bolje je biti spreman nego ne, budući da znamo da su asteroidi značajno utjecali na Zemlju u prošlosti.

Svemirske agencije rade na tome. Upravo prošlog tjedna, NASA-ina svemirska letjelica lansirala je misiju nazvanu Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida ili DART, kako bi asteroid izbila s kursa. Taj bi se susret trebao održati u rujnu sljedeće godine.

Dakle, možete biti mirni. Od svih stvari o kojima morate brinuti, asteroidi koji vam slijeću na glavu trenutno nisu jedna od njih. A ako ste stvarno zabrinuti, ovdje možete pratiti nadolazeće približavanje asteroida.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari