Potencijalno cjepivo protiv koronavirusa smatra se sigurnim za ljude nakon testova na 109 odraslih osoba

54

U probojnoj studiji prvo se cjepivo protiv koronavirusa smatra „sigurnim za ljude“. Istraživači Pekinškog instituta za biotehnologiju u Pekingu u Kini, koji su proveli studiju, kažu da cjepivo proizvodi brzi imunološki odgovor na ovu bolest. Ispitivanje je provedeno na 109 zdravih odraslih osoba u dobi između 18 i 60 godina, a pokazali su obećavajuće rezultate nakon 28 dana. Novo istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet koji je pozdravio taj nalaz kao “važnu prekretnicu”.

Ispitivanje pokazuje da jedna doza novog cjepiva protiv COVID-19 stvara 14 virusnih antitijela i T stanice za 14 dana, što ga čini potencijalnim kandidatom za daljnja ispitivanja”, rekao je profesor Wei Chen iz rekao je Pekinski institut za biotehnologiju. „Ovi rezultati predstavljaju važnu prekretnicu. Izazovi u razvoju cjepiva protiv COVD-19 bez presedana su, a sposobnost pokretanja ovih imunoloških odgovora ne znači nužno da će cjepivo zaštititi ljude od COVID-19. Ovaj rezultat pokazuje obećavajuću viziju razvoja cjepiva protiv COVID-19, ali još smo daleko od toga da je ovo cjepivo dostupno svima.”

Potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se otkrilo može li imunološki odgovor učinkovito zaštititi od infekcije SARS-CoV-2, ali znakovi obećavaju. Stvaranje učinkovitog cjepiva protiv virusa ubojice smatra se dugoročnim rješenjem za kontrolu pandemije COVID-19. Trenutno u svijetu postoji više od 100 kandidatskih cjepiva COVID-19. Novo cjepivo protiv Ad5 vektorskog lijeka COVID-19 prvo je testirano na ljudima.

Izvor: Mirror

Komentari