Sićušni fragmenti mikroplastike probijaju se duboko u našim tijelima u zabrinjavajućim količinama, značajno kroz našu hranu i piće.
Znanstvenici su nedavno pronašli jednostavan i učinkovit način za njihovo uklanjanje iz vode.
Tim s Medicinskog sveučilišta Guangzhou i Sveučilišta Jinan u Kini proveo je testove i na mekoj vodi i na tvrdoj vodi iz slavine (koja je bogatija mineralima), dodajući nanoplastiku i mikroplastiku (NMP) prije kuhanja tekućine i zatim filtrirajući sve taloge.
U nekim je slučajevima do 90 posto NMP-a uklonjeno postupkom kuhanja i filtriranja, iako je učinkovitost varirala ovisno o vrsti vode. Naravno, velika je prednost to što većina ljudi može to učiniti koristeći ono što već imaju u svojoj kuhinji.
“Ova jednostavna strategija kipuće vode može ‘dekontaminirati’ NMP iz vode iz vodovoda u kućanstvu i ima potencijal za neškodljivo ublažavanje ljudskog unosa NMP putem potrošnje vode”, pišu istraživači u svom radu objavljenom u veljači.
Veća koncentracija NMP-a uklonjena je iz uzoraka tvrde vode iz slavine, koja prirodno stvara naslage kamenca (ili kalcijevog karbonata) dok se zagrijava. Uobičajeno vidljiva unutar kuhinjskih kuhala za vodu, kredasta tvar stvara se na površini plastike jer promjene temperature tjeraju kalcijev karbonat iz otopine, učinkovito hvatajući plastične fragmente u koru.
Čak i u mekoj vodi, gdje je otopljeno manje kalcijevog karbonata, otprilike četvrtina NMP-a je izvučena iz vode. Svi komadići plastike mogli bi se zatim ukloniti kroz jednostavan filter poput mrežice od nehrđajućeg čelika koja se koristi za cijeđenje čaja, kažu istraživači.
Prethodne studije mjerile su fragmente polistirena, polietilena, polipropilena i polietilen tereftalata u pitkoj vodi iz slavine, koju svakodnevno konzumiramo u različitim količinama. Kako bi strategiju stavili na krajnji test, istraživači su dodali još više nanoplastičnih čestica, čiji je broj učinkovito smanjen.
“Pijenje prokuhane vode očito je održiva dugoročna strategija za smanjenje globalne izloženosti NMP-ima”, pišu istraživači. “Međutim, pijenje prokuhane vode često se smatra lokalnom tradicijom i prevladava samo u nekoliko regija.”
Istraživački tim se nada da bi pijenje prokuhane vode moglo postati raširenija praksa kako plastika nastavlja preuzimati svijet.
Iako još uvijek nije sigurno koliko je ova plastika štetna za naše tijelo, očito nije najzdravija. Plastika je već povezana s promjenama u crijevnom mikrobiomu i otpornošću tijela na antibiotike.
Tim koji stoji iza ove najnovije studije želi vidjeti više istraživanja o tome kako prokuhana voda može spriječiti ulazak umjetnih materijala u naša tijela – i možda suzbiti neke od alarmantnih učinaka mikroplastike koji se pojavljuju.
“Naši rezultati potvrdili su vrlo izvedivu strategiju za smanjenje izloženosti ljudi NMP-u i postavili temelje za daljnja istraživanja s mnogo većim brojem uzoraka”, pišu autori.
Izvor: Science Alert
Komentari