Poslušajte povijesni zvuk Ingenuityja na Marsu

26

NASA-in rover Perseverance po prvi je put snimio helikopter Ingenuity dok leti kroz rijetku atmosferu Marsa.

Svemirska agencija objavila je u petak novu snimku koju je snimio robot sa šest kotača izvodeći četvrti let od 30. travnja, no ovaj put popraćen audio zapisom.

Skoro trominutni videozapis započinje tihom tutnjavom vjetra koji puše preko kratera Jezero, gdje je Perseverance u veljači sletio u misiju traženja znakova drevnog mikrobnog života. Dovitljivost, uzleti, a rotor se čuje kako tiho pjevuši dok se okreće pri gotovo 2400 okretaja u minuti na 872 metra kružnog putovanja.

Inženjeri misije nisu bili sigurni hoće li uopće osjetiti zvuk leta, s obzirom na to da je Perseverance bio parkiran na 80 metara visine od mjesta polijetanja i slijetanja. Atmosfera Marsa gustoće je našeg planeta oko jedan posto, što čini sve mnogo tiše nego na Zemlji.

“Ovo je vrlo dobro iznenađenje”, rekao je David Mimoun, profesor planetarnih znanosti na Institutu Superieur de l’Aeronautique et de l’Espace (ISAE-SUPAERO) u Toulouseu u Francuskoj, i znanstveni voditelj za SuperCam Mars mikrofon. “Proveli smo testove i simulacije koji su nam pokazali da mikrofon jedva hvata zvukove helikoptera, jer atmosfera Marsa snažno prigušuje širenje zvuka”, dodao je. SuperCam je instrument na Perseverance te ima mikrofon za snimanje zvukova, što daje dodatne uvide u fizička svojstva meta, poput toga koliko su teške. Slično tome, objasnio je Mimoun, nova snimka leta Ingenuityja “bit će zlatni rudnik za naše razumijevanje atmosfere Marsa”.

Osim što imaju manje glasnoće, zvukovi koji se emitiraju na Marsu putuju sporije nego na Zemlji, zbog hladnih temperatura, koje na površini u prosjeku iznose minus 81 Celzijevih stupnjeva. Brzina zvuka na planetu dakle iznosi oko 540 mph (otprilike 240 metara u sekundi), u usporedbi s oko 760 mph (otprilike 340 metara u sekundi) na Zemlji.

Atmosfera Marsa, sastavljena od 96 posto ugljičnog dioksida, nastoji apsorbirati zvukove visokog tona, pa samo zvukovi nižeg tona mogu putovati na velike udaljenosti. NASA je poboljšala zvuk, snimljen u mono formatu, izolirajući visinu rotora helikoptera na 84 herca i smanjujući zvuk na frekvencijama ispod 80 i iznad 90 herca. Zatim su povećali glasnoću preostalog signala.

Soren Madsen, voditelj razvoja trajnog tereta u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon, rekao je da je snimka primjer kako instrumenti misije mogu raditi u tandemu kako bi poboljšali naše razumijevanje Crvenog planeta. To je poznato kao Dopplerov efekt i pruža dodatni sloj potvrde putanje leta helikoptera kada je izvan vidnog dometa.

Ingenuity je prvi put poletio 19. travnja, što je bio prvi upravljani, kontrolirani let na drugom planetu, a peti je trebao izvesti u petak u 15:26 po istočnom vremenu (1926 GMT), a podaci su stigli prije četiri sata. Nakon što se pokazao robusnijim nego što su to zamislili njegovi inženjeri, mini helikopter od 1,8 kilograma tada će krenuti u novu misiju izviđanja ispred rovera Perseverance kako bi pomogao u lovu na drevni život.

Izvor: Science Alert

Komentari