Portreti Jennifer Aniston, Leonarda DiCapria i još mnogih naći će se na aukciji za pomoć pogođenim koronavirusom

57

Zvjezdana zbirka holivudskih memorabilija kreće na aukciju 28. svibnja, a oni koji ponude najviše uložit će svoj novac u vrijednu svrhu. Poznati fotograf Mark Seliger, poznat po fotografijama s naslovnicama časopisa Rolling Stone, snimanjima za GQ i Vanity Fair, portretima Oscarovske večeri, omotima albuma i još mnogo toga, prodaje 25 svojih najslavnijih slika kako bi pomogao onima koji su najteže pogođeni trenutnim COVID- 19 pandemije.

U ponudi će se nalaziti slike Jennifer Aniston, Jennifer Lopez koju okružuju dva žestoka geparda, Jerry Seinfeld odjeven kao limeni iz Čarobnjaka iz Oza, Brad Pitt na motociklu i još mnogo toga. Aukcija će se ostvariti u suradnji s RAD-om (Red Carpet Advocacy) i Christie’s, a aukcija će se održavati u cijelosti putem interneta. Prihod od prodaje svake fotografije ići će u dobrotvorne svrhe odabranog poznatog subjekta.

“Samo smo osjećali kako bi to bio sjajan način da se ljudi malo zabave. Dati se u dobrotvorne svrhe i biti u stanju osjećati se kao da dobivaju nešto zauzvrat prelijep je utisak“, kaže Seliger za AD. Naravno, ovi su utisci više nego samo lijepe fotografije – mnoge imaju raznobojne priče iza kulisa koje su u ovom trenutku postale stvar holivudske priče i koje će Seliger ispričati u video seriji koju stvara u čast aukcije.

Jedan primjer je Seligerova povijest s bendom Nirvana. “Kad sam ih snimao za svoju prvu naslovnicu Rolling Stonea 1992. godine, spomenuo sam Krista Novoselića i Davea Grohla, rekao sam: “Vi momci možete nositi što god želite, ali možete li zamoliti Kurta Cobaina da ne nosi nikakav print na njegovoj majici? I bili su poput, da, sigurno.” Pokojni pjevač pojavio se na snimanju noseći bijelu majicu s rukom ispisanim slovima na kojima piše “Corporate magazines still suck”. Seliger kaže “Udario sam sam sebe. Okretanje prema reakciji Rolling Stonea – bili su oduševljeni. Vodili su je baš onako kako je i bilo. Rečenica je više govorila o tom bendu nego što je išta drugo moglo. A onda sam ih kasnije fotografirao za album “In Utero”, a Kurt nije mogao biti ljepši.” To je jedna od fotografija koje će biti na aukciji. Ikonična fotografija prikazuje Cobainovo lice među dječjim lutkama, a snimljena je samo nekoliko mjeseci prije njegove tragične smrti u travnju 1994. godine.

a9e71733ddc3c31ef8dfeb503717f19a

Godine 1993. Seliger je otišao u Compton Los Angelesa kako bi fotografirao Dr. Dre-a i Snoop Dogg-a za snimku glazbenog videa. Rečeno mu je da će imati minimalno vremena. “Bilo je stvarno kasno u noć i imao sam tek nekoliko minuta s njima”, prisjeća se fotograf. “Nazvao sam publicisticu i rekao: “Zaista me brine da ih neću uspjeti fotografirati. Već kasne” Ona je rekla: “Ne brini. Nigdje ne idu. Dre je u kućnom pritvoru.” A ako ga pogledate, na njemu možete vidjeti zatvorsku narukvicu na gležnju.” Ta će se fotografija također naći na aukciji.

Dr_Dre_Snoop_Dogg_1993-046_3a

S nebrojenim pričama poput ovih, Seligera možemo opisati kao de facto holivudskog povjesničara, ali otkad je pandemija nastupila, okrenuo je objektiv na prazne ulice New Yorka, proizvodeći foto esej za Vanity Fair. “I dalje snimam gotovo svaki dan, rekao bih… samo pokušavam prikupiti što više informacija za vrijeme pandemije. Toliko je straha da se cijelo vrijeme hranimo putem medijskih izvora i političara. Nemamo reference za ono što će se dogoditi, ali New York će biti u redu. New York je uvijek bio u redu. To je vrsta poruke koju sam želio zabilježiti na ovim fotografijama. Tu je snaga. Ako ništa drugo, samo se trebalo malo odmoriti.”

BILLIE_EILISH_2020-013_0775_2A_full

Izvor: Architectural Digest

 

Komentari