Policija navodi najčešća kaznena djela koja vas mogu zahvatiti na odmoru, dođite po savjet kako se zaštititi

20

S početkom turističke sezone česte su krađe na plažama, provale i krađe iz stambenih objekata i vozila i drugo. Zato će Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s nadležnim policijskim postajama održati info-punktove, gdje će se građani moći savjetovati o mjerama zaštite tijekom ljeta.

Info-punktovi bit će postavljeni 1. , 3. i 5. srpnja u vremenu od 11 do 12 sati na Trsatskoj gradini u Rijeci, 3. srpnja u vremenu od 11 do 12 sati ispred TC „Plodine“ u Vukovarskoj ulici u Rijeci, a 5. srpnja u vremenu od 9 do 11 sati na Korzu hrvatskih branitelja, ispred poslovnice Erste banke u Novom Vinodolskom.

Građani i turisti će se na info-punktovima moći informirati i dobiti od policijskih službenika niz korisnih savjeta o poduzimanju mjera samozaštite u slučajevima najčešćih kaznenih djela u turističkoj sezoni.

Osim građana za siguran i ugodan boravak na odmoru policija je uvidjela da je potrebno informirati i pričuvnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (DIP CZ) Rijeka i članove Udruge Eripio s područja grada Rijeke. Zato je policijski službenik Odjela prevencije Dario Tonković održao predavanje na temu „Zajedno do sigurnijeg ljeta“.

Tijekom predavanja naglašeno je kako se najčešći oblici kaznenih djela događaju u turističkim mjestima za vrijeme trajanja turističke sezone, a odnose na kaznena djela krađa, teških krađa, teških krađa provaljivanjem i drskih krađa. Poglavito su navedeni događaji prisutni na kupalištima, plažama i kampovima te objektima koji pružaju usluge smještaja gostiju kao što su hoteli, moteli, apartmani, i dr. Osim toga, tijekom turističke sezone autobusni i željeznički kolodvori, brodska pristaništa te sredstva javnog cestovnog, pomorskog i željezničkog prijevoza zbog povećanog broja ljudi i gužvi koje na tim mjestima nastaju postaju pogodna mjesta počiniteljima za krađu putničke prtljage, ali i za džepne krađe prilikom kojih građani i turisti najčešće ostaju bez osobnih dokumenata, gotovine, kreditnih i bankovnih kartica, itd.

Sezona donosi i svoje “čari” na moru. Zato će policijski službenici u narednom razdoblju provoditi i sve potrebne mjere i radnje u cilju sprječavanja nesreća, stradavanja kupača i ronioca te veće sigurnosti na moru.

Policija je već morala intervenirati na moru kad je trojicu njemačkih te po jednom talijanskog, austrijskog i novozelandskog državljanina zatekla u nedozvoljenom  glisiranju u akvatoriju Maloga Lošinja i Raba. Turisti su plovilima glisirali na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale. Zbog počinjenog prekršaja iz Pomorskog zakonika izrečene su im novčane kazne.

 

Komentari