Pogledajte gore! Najveća kiša meteora u godini vidljiva je ovog mjeseca!

291
kiša meteora

Svake godine, između 17. srpnja i 24. kolovoza, kiša meteora Perzeida priredi jedan od najsjajnijih kozmičkih događaja u godini. Ove godine se predviđa da će kiša meteora dosegnuti vrhunac u noći 13. kolovoza, dok Zemlja prolazi kroz najgušći dio staze kometa 109/Swift-Tuttle.

Što je kiša meteora?

Kiša meteora sastoji se od čestica koje su se raspale od 26 kilometara širokog kometa dok se približava i udaljava od unutrašnjosti Sunčevog sustava. Komet Swift-Tuttle zadnji put je ušao u naše susjedstvo 1992. godine, a sljedeći put će proletjeti 2126. godine, ali njegov prašnjavi trag još uvijek ostaje, a krhotine se mogu lijepo prikazati dok se izgaraju u našoj atmosferi. Čini se da svi repovi meteora pokazuju na sazviježđe Perzej sjeverne hemisfere, zbog čega se događaj naziva kiša meteora Perzeida.

Tijekom vrhunca kiše meteora, promatrači neba na sjevernoj hemisferi mogu očekivati da će vidjeti od 60 do 70 zvijezda padalica na sat, pod uvjetom da su pronašli vedro nebo za promatranje. Za promatrače neba na sjevernoj hemisferi kiša meteora često je najbolja u ranim satima prije zore.

Kako gledati kišu meteora Perzeida?

Imajte na umu da vašim očima treba oko 30 minuta da se u potpunosti priviknu na mrak i ne brinite oko nabavke skupe opreme – sve ćete moći vidjeti lako golim okom, pogotovo ako možete izaći iz grada, daleko od smoga i svjetlosnog zagađenja.

Izvor: Science Alert

Komentari