Plutajući bazen u New Yorku dnevno očisti do 600 000 galona zagađene vode

149
Izvor: +POOL Instagram Screenshot

Plutajući bazen u njujorškom East Rivel izgrađen je kako bi stanovnicima New Yorka pružio priliku da uživaju u kupanju u čistim vodama, istodobno imajući pozitivan utjecaj na okoliš. + POOL je projekt čiji je cilj pročišćavanje voda rijeke u kojoj se nakuplja zagađenje od 1930-ih, dok građane ponovno uvodi u zdravu alternativu za kupanje u gradu.

Archie Lee Coates IV i Jeff Franklin iz PlayLaba te Dong-Ping Wong i Oana Stanescu iz bivše arhitektonske tvrtke Family četvorica su dizajnera koji stoje iza projekta. Na ideju o stvaranju javnog bazena olimpijske veličine u East Riveru došli su 2010. godine, a projekt su uspjeli dovršiti više od deset godina kasnije.

Dizajneri su rekli da su morali proći dvije godine pregleda od strane grada i New York City Economic Development Corporation (NYCEDC). Prije ove faze morali su okupiti tim posvećenih volontera, koji su sastavili i redizajnirali iteracije bazena i istraživali znanost koja stoji iza filtracije vode. Trenutno je bazen u mogućnosti filtrirati 600 000 litara zagađene vode rijeke svaki dan.

Plutajući bazen može omogućiti i kupanje i održavanje javnih događaja. Mnogi su ljudi uzbuđeni zbog okolišnih i kulturnih blagodati koje + POOL može ponuditi. + POOL je također privukao pažnju poznatih osoba poput Kanyea Westa i Neila Patricka Harrisa, kao i kandidata za gradonačelnika Andrewa Yanga. Iako službeni datum otvorenja bazena za javnost još nije objavljen, čini se vjerojatnim da bi + POOL uskoro mogao postati dostupan.

Izvor: My Modern Met

Komentari