Pelosi o Trumpu: “Iako mu je preostalo samo 13 dana mandata, bilo koji dan može biti horor show za Ameriku”

23

Najviši demokrati u Kongresu pozvali su u četvrtak na hitno završavanje mandata predsjednika Trumpa zbog njegove uloge u nasilnom protestu koji je dan ranije zahvatio Kapitol, ometajući potvrdu izborne pobjede izabranog predsjednika Josepha R. Bidena Jr.

Govornica Nancy Pelosi iz Kalifornije i senator Chuck Schumer iz New Yorka pozvali su potpredsjednika Mikea Pencea da se pozove na 25. amandman koji omogućava njemu i vladi oduzimanje moći predsjedništva Trumpu. Ako Pence odbije djelovati demokrati su bili spremni po drugi put opozivati ​​Trumpa. “Iako je preostalo samo 13 dana, bilo koji dan može biti horor show za Ameriku”, rekla je Pelosi.

“Jesu li spremni reći da sljedećih 13 dana taj opasni čovjek može napasti našu demokraciju?” Pelosi je upitala Vladu. Rekla je da se nada da će do kraja dana od Pencea dobiti odgovor hoće li pokušati upotrijebiti 25. amandman. Dvojica čelnika pokušala su u četvrtak izravno nazvati potpredsjednika, ali su 20 minuta ostali na liniji bez da im se javio. Gospodin Pence protivi se pozivanju na 25. amandman, rekla je u četvrtak navečer osoba bliska potpredsjedniku.

Bilo je nejasno koliko brzo demokrati mogu krenuti u smjenu gospodina Trumpa. Ne postoji jasan presedan da se bivšem dužnosniku sudi u Senatu, a samo je 13 dana preostalo u njegovom mandatu. Nije sigurno da bi demokrati mogli stvarno stvoriti tako kompliciran i politički naporan postupak po komprimiranom rasporedu. Gospodin Schumer, najviši demokrat u Senatu, rekao je: „Ono što se jučer dogodilo u Kapitolu SAD-a bila je pobuna protiv Sjedinjenih Država koju je potaknuo predsjednik. Ovaj predsjednik ne bi trebao obnašati dužnost niti jedan dan duže.”

Novoizabrani predsjednik Biden i novoizabrani potpredsjednik Harris usredotočeni su na svoju dužnost – pripremaju se za stupanje na dužnost 20. siječnja – i prepustit će potpredsjedniku Penceu, kabinetu i Kongresu da djeluju kako smatraju prikladnim” rekao je Bates, glasnogovornik Bidenove tranzicije. “U međuvremenu, Donald Trump mora prestati blokirati suradnju s tranzicijom koja bi mogla naštetiti spremnosti vlade Sjedinjenih Država za prevladavanje pandemije i ostalih kriza koje je pogoršao.”

Izvor: New York Times

Komentari