Pas Joea Bidena, Major, dobio je vlastitu “indoguraciju”

29

Novi predsjednik SAD-a Joe Biden uselio je u Bijelu kuću sa svojom obitelji i dva psa od kojih je Major udomljen. Major, spasilački pas novoizabranog predsjednika Joea Bidena primio je u nedjelju, 17. siječnja vlastitu “predsjedničku indoguraciju”, koja je organizirana kao prikupljanje sredstava za sklonište u Delawareu gdje je udomljen.

Biden je njemačkog ovčara udomio kao štene iz udruge Delaware Humane Association 2018. kada je s još šest štenaca bio bačen na smetlište i spašen hitnom veterinarskom intervencijom.

Voditeljica emisije “Today” Jill Martin prilikom završetka ceremonije napomenula je da Major nije mogao prisustvovati jer “on i Champ (drugi pas novoizabranog predsjednika kojeg je udomio nakon izbora 2008.) naporno rade na pripremama.” Tekstopisac Josh Groban zaokružio je ceremoniju izvedbom putem Zooma, pjevajući “(How Much Is) That Doggie in the Window?”

Na tom je događaju udruga Delaware Humane prikupila više od 100.000 američkih dolara, rekavši kako će im financiranje omogućiti da nastave pružati svoje usluge unatoč zahtjevnoj 2020. godini.

Iako neki navode da je Major prvi udomljeni pas koji će živjeti u Bijeloj kući, to nije u potpunosti istina. 1960.-ih tijekom manda Lyndona B. Johnsona u Bijeloj kući živio je mješanac Yuki koji je na benzinskoj crpki u Texasu pronašla njegova kći. Yuki je predsjednika pratio na svim aktivnostima i sastancima, plivali su zajedno u bazenu, a Johnson je s Yukijem čak i plesao na vjenčanju svoje druge kćeri. Ono što posebno dira u srce je činjenica da je Yuki bio uz Johnsona u trenutku njegove smrti.

Jill Biden najavila je i kako bi voljeli udomiti i mačku. Kada govorimo o mačkama predsjednika, mačka Socks je živjela s Billom Clintonom tijekom njegovog osmogodišnjeg mandata, a doživjela je nevjerojatnih 20 godina života. Socks je često sjedila na ramenu predsjednika i imala je klub obožavatelja.
Političari trebaju biti uzor i iskoristiti svoj položaj za osvještavanje javnosti, a u situaciji kada imamo velik broj napuštenih životinja, udomljavanje je pravi primjer društveno odgovornog ponašanja. Stoga će ova gesta predsjednika Bidena i boravak udomljenoga psa u Bijeloj kući sigurno pozitivno utjecati na porast svijesti o važnosti udomljavanja životinja umjesto njihove kupnje, i to ne samo u SAD-u nego u cijelome svijetu. Majorov put od ulice do predsjedničke rezidencije trijumf je udomljavanja. Skloništa i oglasnici nude na udomljavanje životinje svih dobi, veličina i boja, i zaista svatko može izabrati srcem svojeg četveronožnog člana obitelji. Podsjećamo da su psi i mačke u skloništima i pod skrbi udruga zdravi, cijepljeni i kastrirani, a psi i mikročipirani, i svi jedva čekaju novi dom”, kazali su Prijatelji životinja.

Izvor: Click 2 Houston

Komentari