Panika u velikom europskom gradu zbog najezde stjenica

125
stjenica

Eurostar je priopćio da će vlakovi na liniji Pariz-London imati “preventivne mjere” zbog izbijanja stjenica u glavnom gradu Francuske.

Francuski korisnici društvenih medija objavili su videozapise buba pronađenih na mreži pariških vlakova posljednjih tjedana. Transport for London rekao je da nije svjestan bilo kakvih izbijanja bolesti na svojoj mreži.

Dr. Will Hentley, stručnjak za stjenice, rekao je da situacija u Francuskoj vjerojatno neće imati većeg utjecaja na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kukci koji piju krv također su uočeni u pariškim kinima, bolnicama i privatnim domovima, a francuske vlasti upozoravaju da se s tim problemom moraju pozabaviti prije Olimpijskih igara sljedećeg ljeta.

Glasnogovornik Eurostara rekao je: “Sigurnost i dobrobit naših kupaca uvijek su nam na prvom mjestu, a prisutnost insekata, poput stjenica, u našim je vlakovima izuzetno rijetka.”

Rekli su da se tekstilna sjedala u njihovim vlakovima redovito “temeljito čiste” – uključujući korištenje sustava za čišćenje ubrizgavanjem tople vode i ekstrakcijskim čišćenjem – što je “vrlo učinkovito u uklanjanju buba”.

Transport for London rekao je da će nastaviti nadzirati mrežu i održavati svoje “rigorozne i temeljite mjere čišćenja”.

Dr. Hentley, akademik sa Škole bioznanosti Sveučilišta u Sheffieldu, rekao je za BBC da su londonske stjenice već “prilično rasprostranjene” u Ujedinjenom Kraljevstvu i da situacija u Parizu vjerojatno neće imati dodatni utjecaj.

“Postoji ograničen rizik da se stanje pogorša jer su stjenice već ovdje. Neće iznenada doći preko kanala do Ujedinjenog Kraljevstva“, rekao je.

Dr. Hentley je rekao da su insekti već “prilično rasprostranjeni u svakom većem gradu Ujedinjenog Kraljevstva”.

Nalaženje stjenica u javnom prijevozu u većim urbanim područjima nije “nova stvar”, dodao je.

BBC-jev dopisnik iz Pariza Hugh Schofield izvještava da su stjenice u porastu diljem svijeta, a za to se okrivljuju čimbenici poput međunarodne trgovine i putovanja.

Dr. Hentley je rekao da ne može biti siguran je li stvarno došlo do dramatičnog porasta izbijanja bolesti u Francuskoj ili je svijest porasla s viralnim videozapisima na društvenim mrežama.

Jedan od faktora za bilo kakav porast, rekao je, mogla bi biti kriza troškova života, što znači da sve manje ljudi može priuštiti usluge kontrole štetočina.

“Osobno ne mislim da treba odjednom paničariti i ne ići javnim prijevozom. Sigurno je kao i uvijek”, rekao je.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari