Pacijent koji je obolio od Covida-19 ispraćen pljeskom nakon što je 306 dana proveo u bolnici

33

Umirovljeni odvjetnik koji je preživio Covid-19 nakon zaraze virusom u prvim tjednima pandemije, 22. siječnja se emotivno vratio kući nakon što je 306 dana proveo u bolnici. Vjeruje se da je 74-godišnji Geoffrey Woolf, koji je hitno prebačen u bolnicu prošlog ožujka nakon kolapsa tijekom doručka, proveo jedno od najdužih razdoblja liječenja.

Tolika je bila ozbiljnost njegovog stanja da su njegova tri sina pozvana da se oproste tijekom ljeta, prije nego što se njihov otac tada, prema njihovim riječima, “iznenada probudio” u srpnju. Prije otpuštanja s intenzivne njege u bolnici Whittington nalazio se na liječenju u Kraljevskoj bolnici za neuro-invaliditet u Putneyu u Londonu gdje je završio zbog oštećenja mozga uzrokovanog virusom, koji je također uzrokovao paralizu s jedne strane tijela i afaziju .

“Osoblje i njegovatelji u bolnici bili su nevjerojatni. A također i osoblje u Whittingtonu ”, rekao je Woolf koji je dodao da je sretan što se vraća kući u Holloway u sjevernom Londonu na dan koji je  za njega značio „slobodu”.

Upitan čemu se najviše raduje, odgovorio je: “Odresku i čipsu.” Woolf je studirao povijest umjetnosti na londonskom City Lit Collegeu za obrazovanje odraslih, povukavši se malo prije zaraze virusom. Kao aktivnom posjetitelju teretane bez osnovnih zdravstvenih stanja, iznenadni kolaps došao je iz vedra neba, dok su liječnici koji su ga prvi put vidjeli nakon što su njegovi sinovi nazvali bolnicu 23. ožujka sumnjali na meningitis.

Njegovo početno bolničko liječenje od virusa odvijalo se tijekom 127 dana, od čega 67 na respiratoru. Snimke su pokazale kako mu se pljesak prilikom otpusta prije nego što je prebačen na neurološku rehabilitaciju govora i jezika, kao i na fizikalnu terapiju.

“Bila je to velika bitka”, rekao je njegov sin Nicky koji je opisao kako je njegov otac pokazao da nije izgubio smisao za humor kad je stigao kući. “Njegova prva šala bila je da je odabrao prilično težak način preskakanja posljednje godine Trumpove administracije, ali da je to ipak bilo vrijedno toga.” 

Kako bi si skratio vrijeme provedeno u bolnici, dobivao je audio-knjige koje su mu puštali kad je ležao u nesvijesti. Prva knjiga koju je slušao bila je Ponos i predrasude autorice Jane Austen. Krenuvši tada u nabavu više uređaja za druge pacijente, ideja je pokrenula projekt Books for Dad, čiji je cilj pružiti oporavljenim pacijentima od Covida-19 Kindle uređaje napunjene audio sadržajem kako bi im pružili određenu stimulaciju i olakšanje.

Osjećamo se preplavljeno olakšanjem i zahvalnošću za sve koji paze na tatu – jedva čekamo da se sada vratimo u rutinu kućnog života, a on jedva čeka da se zadovolji dobrom knjigom,” rekao je njegov sin.

Izvor: The Guardian

Komentari