Ovo je najmanja ‘nacija’ na svijetu koja živi na maloj platformi

89

Iako je Vatikan najmanja država na svijetu, prepoznata kao suverena država, postoje i druge manje „neslužbene“ države, često poznate kao „mikro države“. Jedna od njih je Sealand na obali Ujedinjenog Kraljevstva. Sealand nije organska struktura kao većina nacija, već je u potpunosti kreirana od čovjeka, a izgrađena je tijekom Drugog svjetskog rata.

Neobično, jer se ova morska utvrda nalazi izvan međunarodnih voda Ujedinjenog Kraljevstva, što znači da ne spada u nadležnost zakona Ujedinjenog Kraljevstva. Obitelj koja posjeduje Sealand stoga su sami sebi zakon. Zbog ove pravne praznine, Sealand se od 1960-ih koristi za aktivnosti koje su u Velikoj Britaniji bile ilegalne ili barem neprihvaćene. Na primjer, 1960-ih, piratske radio stanice zasnivale su se na Sealandu kako bi mogle prenijeti glazbu slušateljima u Velikoj Britaniji. Danas je Sealand dom i nizu internetskih poslužitelja koji promiču privatnost i protive se državnom nadzoru.

Iako je Sealand prvi put proglašen neovisnim 1966. godine, druge ga države nikada nisu priznale, što znači da mu nisu pružene odgovarajuće diplomatske veze s drugim državama.

Lako bi bilo shvatiti Sealand kao šalu, ali stanovnici naciju shvaćaju vrlo ozbiljno. Kad je britanski patrolni brod ušao u ‘njihove’ vode šezdesetih godina, neki su građani ispaljivali čak i hice upozorenja nad brodom. 1978. dogodio se daleko strašniji događaj kada su pirati iz Njemačke i Danske napali Sealand koristeći vodene skije. Pokušali su prisvojiti otok za sebe, istovremeno pokušavajući oteti stanovnike Sealanda. Srećom stanovnici su se uzvratili, a pirati su poraženi uz samo lakše ozljede na obje strane.

Nacija se sada financira prodajom neobičnih naslova poput “gospodar, grofica, grof i vojvoda”. Također je poznato da se internetske usluge prodaju onima koji su zainteresirani za održavanje privatnosti svojih komunikacija, poput VPN tvrtki. Čini se da nakon više od 50 godina Ujedinjeno Kraljevstvo nema gotovo nikakvog interesa za vraćanje Sealanda za sebe i rado pušta stanovnike da žive kako žele.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari