Ovo je bio najtopliji rujan u povijesti

112
jesen

Rujanske temperature u svijetu bile su najtoplije ikad zabilježene, srušivši  prethodni rekord, prema klimatskoj službi EU-a.

Prošli je mjesec bio 0,93 C topliji od prosječne rujanske temperature između 1991. i 2020. i 0,5 C topliji od prethodnog rekorda postavljenog 2020.

Stalne emisije plinova koji zagrijavaju uz vremenski događaj El Niño uzrokuju vrućinu, vjeruju stručnjaci. Neki su znanstvenici rekli da su šokirani razmjerom povećanja. Kažu da je 2023. sada “na putu” da bude najtoplija dosad zabilježena.

Rujanska visoka ocjena dolazi nakon najtoplijeg ljeta ikada zabilježenog na sjevernoj hemisferi jer skokovite temperature ne pokazuju znakove popuštanja.

Podaci Službe za klimatske promjene Copernicus pokazuju da je mjesec rujan imao najveći skok u odnosu na dugoročni prosjek u zapisima koji datiraju iz 1940. godine.

Jedna važna mjera koju promatraju klimatski istraživači je razlika između trenutnih temperatura i onih koje su bile prije raširene upotrebe fosilnih goriva.

Prošli je mjesec bio oko 1,75C iznad temperatura tijekom ovog takozvanog predindustrijskog razdoblja – najveća brojka za jedan mjesec ikada zabilježena.

To će izazvati dosta nelagode među istraživačima. Politički čelnici na sastanku u Parizu 2015. složili su se da pokušaju zadržati porast globalnih temperatura ispod 1,5C u ovom stoljeću.

Brojka za rujan nije kršenje tog sporazuma, jer se pariški cilj odnosi na desetljeća, a ne na mjesece. Ali to je nedvojbeno zabrinjavajući smjer putovanja.

Znanstvenici vjeruju da će ova godina u cjelini ostati ispod te granice od 1,5 C, ali 2023. je “na putu” da postane najtoplija zabilježena, prema Copernicusu. Godina do kraja rujna zasjenila je trenutnu najtopliju godinu, 2016., za 0,05C kao najtopliju ikada.

Ekstremne vrućine nastavile su se u listopadu, obarajući najviše mjesečne rekorde na mnogim lokacijama, uključujući Španjolsku.

Ovo je jedan od razloga porasta globalnih temperatura – kada se tome pridoda dugotrajno zagrijavanje koje su uzrokovali ljudi, uglavnom izgaranjem fosilnih goriva oslobađajući stakleničke plinove koji zagrijavaju planet.

Stručnjaci vjeruju da razmjeri stavljaju novi pritisak na političare da djeluju, dok se pripremaju okupiti za klimatski summit COP28 krajem studenog.

“Dva mjeseca nakon COP28, osjećaj hitnosti za ambicioznu klimatsku akciju nikada nije bio kritičniji”, rekao je dr. Burgess.

Izvor: BBC

Komentari