Ovaj video koji oduzima dah odvest će vas u Zoru svemira

165

Uranjanje u duboko polje svemira snimljeno svemirskim teleskopom Jamesa Webba daje nam dojam nemogućeg svemirskog leta – i načina na koji su se galaksije mijenjale tijekom povijesti svemira.

Za istraživanje pod nazivom Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS), JWST je zavirio duboko u mali komad svemira poznat kao Extended Groth Strip, koji je Hubble snimio 2004. i 2005. Tamo se deseci tisuća galaksija protežu natrag u kozmičku Zoru, izlažući evoluciju svemira.

JWST-ovo promatranje CEERS-a usredotočilo se na mali dio koji sadrži 5000 galaksija. Ali to nije bilo koji dio: na najudaljenijoj strani JWST-ovog pogleda je mala, crvena mrlja poznata kao Maisiena galaksija. Samo 390 milijuna godina nakon Velikog praska, Maisiena galaksija jedna je od najranijih galaksija koje smo ikada vidjeli.

U novoj znanstvenoj vizualizaciji CEERS polja, sada možemo zumirati kroz prostor i vrijeme, natrag u Zoru svemira, do Maisiene galaksije. To je putovanje na koje zapravo nikada ne bismo mogli krenuti – morali bismo prekršiti mnoge zakone fizike da putujemo svemirom brže od brzine svjetlosti, a također i unatrag kroz vrijeme – ali ono naglašava koliko smo smiješno dobri postali u zavirivanju u daleke rubove našeg svemira.

“Ovo opažanje premašilo je naša očekivanja”, kaže glavni istraživač CEERS-a Steven Finkelstein sa Sveučilišta Texas u Austinu. “Sam broj galaksija koje nalazimo u ranom Svemiru nalazi se na gornjoj granici svih predviđanja.”

Prošla je godina dana otkako nam je JWST dao svoje prve epske slike infracrvenog svemira, a programi poput CEERS-a pružili su nam toliko iznenađenja. Jedva čekamo vidjeti što slijedi.

Izvor: Science Alert

Komentari