Ovaj čovjek je stvorio ‘prijenosnu oazu’, mjehurić koji štiti od Covida-19

22

Kad su vlade diljem Europe rekle ljudima da stvore “mjehur” kako bi ograničili svoje socijalne kontakte tijekom pandemije Covid-19, to vjerojatno nije bilo ono što su imali na umu.

Alain Verschueren, belgijski umjetnik i socijalni radnik, šeta Bruxellesom noseći ‘prijenosnu oazu’ – mini staklenik od pleksiglasa koji se naslanja na njegova ramena. Riječ je o mjehuriću zraka s aromatičnim biljkama iznutra.

61-godišnji Verschueren je ideju razvio prije 15 godina, nadahnut bujnim oazama u Tunisu gdje je ranije radio. U gradu u kojem su maske za lice obvezne da bi suzbile širenje Covida-19, njegov je izum stekao novi život. “Radilo se o stvaranju mjehura u koji bih se mogao zaključati, da bih odsjekao svijet od sebe za koji sam smatrao da je previše dosadan, previše bučan ili smrdljiv”, rekao je Verschueren, dodajući da ima astmu i da mu je disanje ugodnije nego kad nosi masku za lice.

“Kako je vrijeme prolazilo, primijetio sam da mi ljudi prilaze i razgovaraju sa mnom. Ova izolacija postala je mnogo više način povezivanja”, rekao je.

Činilo se da je promatrače u Bruxellesu zabavio i zbunio čovjek koji je lutao između trgovina – uglavnom zatvoren s biljkama timijana, ružmarina i lavande. “Je li to staklenik? Je li za pčele? Je li za biljke? Ne znamo, ali dobra je ideja”, rekao je Charlie Elkiess, umirovljeni draguljar, za Reuters.

Verschueren je rekao da se nada da će potaknuti ljude na bolju brigu o okolišu i smanjiti potrebu da se zaštitimo od onečišćenja zraka i buke.

Izvor: Hindustan Times

Komentari