Ovaj Amerikanac postao je druga osoba u povijesti kojoj je presađeno srce sa svinje na čovjeka

241
srce

Ovaj je tjedan 58-godišnji muškarac postao drugi pacijent na svijetu koji je primio transplantaciju genetski modificiranog svinjskog srca, što je najnovija prekretnica u rastućem području medicinskih istraživanja.

Transplantacija životinjskih organa u ljude, nazvana ksenotransplantacija, mogla bi ponuditi rješenje za kronični nedostatak donacija ljudskih organa. Više od 100.000 Amerikanaca trenutačno je na listama čekanja za transplantaciju organa. Oba zahvata na srcu izveli su stručnjaci s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland, a prvi je pacijent umro dva mjeseca nakon transplantacije prošle godine zbog “mnoštva čimbenika, uključujući njegovo loše zdravstveno stanje” prije operacije, sveučilište stoji u priopćenju od petka.

Posljednja operacija obavljena je u srijedu, a pacijent Lawrence Faucette nije ispunjavao uvjete za donirano ljudsko srce zbog već postojeće vaskularne bolesti i komplikacija unutarnjeg krvarenja. Bez eksperimentalne transplantacije, otac dvoje djece i mornarički veteran suočavao se sa gotovo sigurnim zatajenjem srca. “Moja jedina stvarna nada je da odem sa svinjskim srcem, ksenotransplantacijom“, citirano je da je Faucette rekao prije zahvata.“Barem sada imam nade i imam priliku“.

Nakon transplantacije, Faucette je samostalno disao i novo srce dobro je funkcioniralo “bez ikakve pomoći potpornih uređaja”, priopćilo je sveučilište. Uzimao je konvencionalne lijekove protiv odbacivanja, kao i novu terapiju antitijelima kako bi spriječio njegovo tijelo da ošteti ili odbaci novi organ.

Ksenotransplantacije su izazovne jer će imunološki sustav pacijenta napasti strani organ. Znanstvenici pokušavaju zaobići problem koristeći organe genetski modificiranih svinja. U posljednjih nekoliko godina liječnici su transplantirali bubrege genetski modificiranih svinja pacijentima s moždanom smrću. Institut za transplantaciju bolnice NYU Langone u New Yorku objavio je ovog mjeseca da je svinjski bubreg transplantiran u pacijenta s moždanom mrtvošću funkcionirao rekordnih 61 dan.

Rana istraživanja ksenotransplantacije bila su usredotočena na uzimanje organa od primata – na primjer, srce babuna presađeno je novorođenčetu poznatom kao “Baby Fae” 1984., ali je preživjelo samo 20 dana. Trenutačni napori usmjereni su na svinje, za koje se smatra da su idealni darivatelji za ljude zbog veličine njihovih organa, brzog rasta i velikih legla te činjenice da se već uzgajaju kao izvor hrane.

Izvor: Science Alert

Komentari