Osumnjičenik za izdaju Anne Frank identificiran nakon 77 godina

77

Nova istraga identificirala je osumnjičenika koji je izdao Annu Frank i njezinu obitelj nacistima. Anna Frank umrla je u nacističkom koncentracijskom logoru 1945., u dobi od 15 godina, nakon dvije godine skrivanja. Njezin dnevnik, objavljen nakon njezine smrti, najpoznatiji je izvještaj iz prve ruke o židovskom životu tijekom rata.

Tim koji uključuje bivšeg agenta FBI-a rekao je da je Arnold van den Bergh, židovski lik u Amsterdamu, vjerojatno izdao obitelj Frank kako bi spasio vlastitu obitelj. Tim, sastavljen od povjesničara i drugih stručnjaka, proveo je šest godina koristeći moderne istražne tehnike kako bi razbio “hladni slučaj”. To je uključivalo korištenje računalnih algoritama za traženje veza između mnogo različitih ljudi, nešto za što bi ljudima trebalo tisuće sati.

Van den Bergh je bio član amsterdamskog Židovskog vijeća, tijela koje je prisiljeno provoditi nacističku politiku u židovskim područjima. Raspušteno je 1943. godine, a članovi su poslani u koncentracijske logore. Ali tim je otkrio da van den Bergh nije poslan u kamp, već je u to vrijeme normalno živio u Amsterdamu. Postojala je i sugestija da je član Židovskog vijeća hranio naciste informacijama.

“Kada je van den Bergh izgubio sve svoje zaštite koje su ga oslobađale od odlaska u logore, morao je pružiti nešto vrijedno nacistima s kojima je bio u kontaktu kako bi on i njegova supruga u to vrijeme bili sigurni”, bivši FBI rekao je agent Vince Pankoke za CBS.

Tim je rekao da se borio s otkrićem da je drugi Židov vjerojatno izdajica. Ali je također pronašao dokaze koji sugeriraju da je Otto Frank, Annin otac, to možda i sam znao i držao u tajnosti. U dosjeima prethodnog istražitelja pronašli su kopiju anonimne bilješke poslane Ottu Franku u kojoj je Arnold van den Bergh identificiran kao njegov izdajica.

Gospodin Pankoke je rekao da je antisemitizam možda bio razlog zašto nikada nije objavljen u javnosti. “Možda je samo osjetio da će, ako ovo ponovno spomenem… to samo dodatno raspiriti požare“, rekao je. “Ali moramo imati na umu da je činjenica da je [van den Bergh] bio Židov samo značila da su ga nacisti doveli u neodrživ položaj da učini nešto da spasi život.”

Nizozemske novine de Volkskrant izvještavaju da je van den Bergh umro 1950. godine. U priopćenju, muzej kuće Anne Frank rekao je da je “impresioniran” radom istražnog tima. Njegov izvršni direktor Ronald Leopold dodao je da je novo istraživanje “generiralo važne nove informacije i fascinantnu hipotezu koja zaslužuje daljnje istraživanje”. Muzej je rekao da nije izravno uključen u istragu, ali je podijelio svoju arhivu i muzej s timom.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari