Osam Indonezijaca osuđeno je da kopa grobove preminulima kao kaznu zbog toga što nisu nosili maske za lice

18

Restrikcije su ponegdje žestoke što se tiče nošenja maski za lice. Neki tvrde da je prisilno nošenje maski povreda njihovih građanskih sloboda, dok drugi vjeruju da su oni koji ne nose maske za lice krajnje sebični i da drugima stvaraju smrtonosnu opasnost. Pa, u jednoj provinciji u Indoneziji vlasti su izrekle jedinstvenu kaznu za one koji su uhvaćeni da nisu nosili zaštitnu masku.

8 ljudi iz regije Gresik na istoku Jave bilo je prisiljeno kopati grobove kao kaznu zbog svog flagrantnog nepoštovanja sigurnosti drugih. Kaznu je izrekao načelnik okruga Creme Sunyono, koji je prema The Jakarta Post rekao: “Trenutno su dostupna samo tri grobara, pa sam pomislio da bih i ljude mogao navesti da rade s njima. Nadam se da to može stvoriti odvraćajući učinak od kršenja zakona.”

Za svaki grob dodijeljene su dvije osobe, jedna za kopanje rupe i jedna za postavljanje daske na koje sjeda tijelo. Ideja je da će vjerojatnije pažljivim razmatranjem svojih budućih izbora približiti ljude mjestu gdje mogu završiti ako ne nose masku. Indonezija je službeno zabilježila 233 000 slučajeva Covid-19, iako se vjeruje da je pravi broj znatno veći. Također su zabilježili preko 9000 smrtnih slučajeva. Globalno je pandemija rezultirala s preko 30 milijuna službenih slučajeva, opet se vjeruje da je stvarni broj daleko veći i gotovo milijun smrtnih slučajeva.

Nadamo se da će cjepivo biti gotovo početkom 2021. Međutim, logistika imunizacije svjetske populacije, posebno u siromašnijim zemljama, bit će izuzetno teška i dugotrajna. Svjetska zdravstvena organizacija i većina vlada navode da nošenje zaštitnih maski za sada smanjuje širenje bolesti, posebno u zatvorenim uvjetima.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari