Opušak cigare Winstona Churchilla na dražbi bi mogao postići cijenu od nevjerojatnih 10.000 kuna

10

Opušak cigare britanskog premijera Winstona Churchilla na dražbi bi mogao biti prodan za 1200 funti što je oko 10 000 kuna. Riječ je o opušku koji je Churchill odbacio tijekom putovanja u Pariz 1947. godine, a pokupio ga je jedan policajac. Djed aktualnog vlasnika Arthur Church četrdesetih je godina bio policajac u Scotland Yardu. Dok je bio na dužnosti u Churchillovoj pratnji, Church je pokupio odbačeni opušak koji je pred njim u pariškoj zračnoj luci Le Bourget odbacio Churchill te ga je spremio.

Dražba će se održati od 25. do 28. svibnja, a predmet ide na dražbu zajedno s parom satenskih papuča koje su nekada pripadale kraljici Viktoriji. Izrađene sredinom 19. stoljeća, kraljevske cipele detaljno su izvezene zlatnim nitima.

Julian Dineen, stručnjak zadužen za aukciju Bellmans, rekao je: „Trenutno zasigurno postoji ukus za memorabilije povezane s važnim povijesnim ličnostima. Sumnjamo da bi kućanstvo kraljice Viktorije naručilo više od jednog para određenog stila i zbog njihove nježne prirode vjerojatno ih ne bi nosili previše puta.”

Cipele u baletnom stilu darovala je kraljica Victoria svojoj Gospodarici odore, Harriet Sutherland-Leveson-Gower, vojvotkinji od Sutherlanda. Njezina unuka Lady Florence udala se za Henryja Chaplina, prvog vikonta Chaplina, a papuče su ostale u obitelji Chaplin do njihove prodaje 2000. godine.

Isto tako, u ožujku 2021. čaša za rakiju koja je pripadala Churchillu prodala se zajedno s parom njegovih baršunastih papuča. Sada se trebaju naći još tri čaše iz kompleta na aukciji, a svaka bi mogla stajati do 10.000 funti. Ipak, najneobičniji je predmet opušak cigare koji je pušio sir Winston.

Izvor: City AM

Komentari