OpenAI najavljuje GPT-4, nasljednika ChatGPT-a

79
ai

OpenAI je objavio GPT-4, najnoviju verziju svog iznimno popularnog chatbota za umjetnu inteligenciju ChatGPT.

Novi model može reagirati na slike – dajući prijedloge recepata na temelju fotografija sastojaka, na primjer, kao i pisanje naslova i opisa.

Također može obraditi do 25.000 riječi, otprilike osam puta više od ChatGPT-a.

Milijuni ljudi koristili su ChatGPT otkad je pokrenut u studenom 2022.

Popularni zahtjevi uključuju pisanje pjesama, poema, marketinških tekstova, računalnih kodova i pomoć s domaćom zadaćom – iako učitelji kažu da učenici ne bi trebali koristiti Chat GPT u te svrhe.

ChatGPT odgovara na pitanja korištenjem prirodnog ljudskog jezika, a također može oponašati druge stilove pisanja kao što su tekstopisci i autori, koristeći internet kao svoju bazu znanja.

Postoji zabrinutost da bi jednog dana mogao preuzeti mnoge poslove koje trenutno obavljaju ljudi

Iz OpenAI kažu da su proveli šest mjeseci na sigurnosnim značajkama za GPT-4 i da su ga obučavali na ljudskim povratnim informacijama. Međutim, upozorili su da bi još uvijek GPT-4 mogao biti sklon dijeljenju dezinformacija.

GPT-4 će u početku biti dostupan pretplatnicima na ChatGPT Plus, koji plaćaju 20 USD mjesečno za premium pristup usluzi.

GPT-4, kao i ChatGPT, vrsta je generativne umjetne inteligencije. Generativna umjetna inteligencija koristi algoritme i prediktivni tekst za stvaranje novog sadržaja na temelju upita. GPT-4 ima “naprednije vještine rasuđivanja” od ChatGPT-a.

OpenAI je također najavio nova partnerstva s aplikacijom za učenje jezika Duolingo i Be My Eyes, aplikacijom za osobe oštećena vida, za stvaranje AI Chatbota koji mogu pomoći svojim korisnicima koristeći prirodni jezik.

Međutim, kao i njegovi prethodnici, OpenAI je upozorio da GPT-4 još uvijek nije u potpunosti pouzdan i da može “halucinirati” – fenomen u kojem AI izmišlja činjenice ili čini pogreške u razmišljanju.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari