Obavljena prva u svijetu transplantacija cijelog oka: “Ne garantiramo povratak vida”

76
oko

Tim kirurga u New Yorku izveo je prvu u svijetu transplantaciju cijelog oka kroz postupak koji je naširoko hvaljen kao medicinski napredak, iako se još ne zna hoće li muškarac ikada progledati kroz donirano oko.

Revolucionarna operacija uključivala je uklanjanje dijela lica i cijelog lijevog oka – uključujući njegovu opskrbu krvlju i optički živac – donatora i presađivanje njegovog oka na radnika iz Arkansasa koji je preživio strujni udar od 7200 volti u lipnju 2021.

46-godišnji Aaron James, pretrpio je teške ozljede uključujući gubitak lijevog oka, dominantne lijeve ruke iznad lakta, nos i usne, prednje zube, lijevi obraz i bradu. Upućen je na NYU Langone Health, vodeći medicinski centar za transplantaciju lica, koji je izveo postupak 27. svibnja. Transplantacija cijelog oka dugo je bila sveti gral medicinske znanosti, i iako su istraživači imali određenog uspjeha na životinjama – gdje su vratili djelomični vid – nikada prije ovaj postupak nije izveden na živoj osobi.

“To je neistraženo područje, ali veselimo se istraživanju”, rekao je Eduardo Rodriguez, koji je vodio operaciju. Bila je to Rodriguezova peta transplantacija lica i kako kaže, “uspjeli smo skratiti vrijeme u kojem sam počeo 2012. s 36 sati na sadašnjih 21 sati operacije”, rekao je, dodajući da transplantacija lica više nije eksperimentalni postupak i da ga treba razmotriti kao “standard skrbi” u određenim slučajevima teškog unakaženja. Transplantirano lijevo oko izgleda vrlo zdravo, kaže retinalni oftalmolog Vaidehi Dedania. Ima dobru opskrbu krvlju, održava svoj tlak i stvara električni signal, iako James još ne vidi. “Ali imamo puno nade”.

Velika stvar

“Ovo je velika stvar”, rekla je Kia Washington, profesorica kirurgije na Sveučilištu Colorado Anschutz Medical Campus, koja na istom području radi već 15 godina, pohvalivši svoje kolege.

Daniel Pelaez sa Bascom Palmer Eye Instituta Sveučilišta u Miamiju, koji također radi na istom cilju, rekao je: “Transplantacija ljudskog oka na NYU Langone predstavlja ključni trenutak u našoj zajedničkoj potrazi za vraćanjem vida i nudi nadu bezbroj pojedinaca širom svijeta. James, čije je desno oko ostalo netaknuto, smatran je idealnim kandidatom jer je njegova potreba za transplantacijom lica značila da će mu bez obzira na to trebati imunosupresivni lijekovi. To je značilo da bi se pokušaj transplantacije oka isplatio čak i ako bi imao samo kozmetičku vrijednost. “Opet mogu mirisati, ponovno mogu jesti, okusiti hranu. Prvi put u godinu i pol, moram poljubiti svoju ženu”, rekao je. “Sada želim izaći u javnost, a ne nositi masku i pokrivati se. Želim da dopre do što većeg broja ljudi koji možda ne znaju za ovu opciju – posebno za oko”, nastavio je. “Čak i ako neće uspjeti, bio je to početak, pa bi možda dr. Rodriguez mogao naučiti što učiniti sljedeći put.”

Regeneracija vidnog živca

S obzirom na vrijeme koje je prošlo od operacije, Washington je rekla kako ne misli da je vjerojatno da će Jamesovo oko vratiti vid, ali “nikad ne kažem da je nešto nemoguće”, dodala je.

Tim NYU Langone rekao je da su koristili odrasle matične stanice dobivene iz koštane srži za poticanje popravka živaca. ​Postizanje cilja vraćanja vida moglo bi uključivati primjenu drugih najsuvremenijih pristupa, kaže Washington – uključujući gensku terapiju za uključivanje intrinzične sposobnosti očnog živca da ozdravi; korištenje uređaja koji se zove omotač živaca za zaštitu tkiva; ili pomoću uređaja koji hvataju signale i zaobilaze oštećeni put. “Postižemo veliki napredak u tretmanima za promicanje regeneracije optičkog živca koji bi mogli pratiti transplantaciju oka”, rekao je za AFP Jeffrey Goldberg, koji vodi slične napore na Byers Eye Institute na Sveučilištu Stanford. “Ove dodatne terapije omogućit će donorskom oku da se značajno poveže s mozgom i vrati značajnu vidnu funkciju slijepim pacijentima posvuda.”

Izvor: Science Alert

Komentari