Novi Zeland je upravo donio zakon koji se nijedna druga država nije usudila donijeti

192

Novi Zeland prisilit će banke da otkriju utjecaj njihovih ulaganja na klimatske promjene. Ovo je prvo svjetsko zakonodavstvo koje ima za cilj učiniti evidenciju okoliša financijskog sektora transparentnom, rekli su dužnosnici.

Ministar trgovine David Clark rekao je da će zakon o klimatskim izvješćima učiniti obveznim za banke, osiguravajuća društva i investicijske tvrtke. “Postati prva zemlja na svijetu koja je uvela ovakav zakon znači da imamo priliku pokazati stvarno vodstvo i utrti put drugim zemljama da izvještaji povezani s klimom postanu obveznima,” rekao je.

Clark je rekao da će prisiliti financijske institucije da razmotre stvarni utjecaj njihovih ulaganja na klimu i omogućiti javnosti da odmjeri njihovu uspješnost. “Važno je da nam svaki dio novozelandske ekonomije pomaže u smanjenju emisija i prelasku u budućnost s niskim udjelom ugljika”, rekao je. “Ovaj zakon osigurava da financijske organizacije otkrivaju i u konačnici poduzimaju mjere protiv rizika i prilika povezanih s klimom.”

Zakon je uveden u ponedjeljak, a ako se usvoji, izvješćivanje o klimi postat će obvezno do 2023. godine. Ministar klimatskih promjena James Shaw rekao je da će godišnja izvješća vjerojatno naglasiti činjenicu da će ulaganja s visokim udjelom ugljika postati manje privlačna kako su mjere za suzbijanje emisija postajale sve veće“Jednostavno ne možemo doći do neto nula emisija ugljika do 2050. ako financijski sektor ne zna kakav utjecaj imaju njihova ulaganja na klimu”, rekao je. “Ovaj će zakon unijeti klimatske rizike i otpornost u srce financijskog i poslovnog odlučivanja.”

Novozelandska premijerka lijevog centra Jacinda Ardern obvezala je državu južnog Pacifika da do 2050. godine postane neutralna prema ugljiku i do 2035. godine generira svu svoju energiju iz obnovljivih izvora.

Izvor: Science Alert

Komentari