Nova studija pokazuje da gledanje u duboko crveno svjetlo ujutro drastično poboljšava opadajući vid

457

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Report, gledanje u tamno crveno svjetlo svako jutro samo tri minute može drastično poboljšati opadajući vid. Jedna sesija izlaganja svjetlu pokazala je impresivno poboljšanje vida koje je trajalo tjedan dana.

Kako mitohondriji u fotoreceptorskim stanicama propadaju s godinama, oči postaju manje sposobne stvarati energiju, tvrde istraživači. Istraživanja su u prošlosti pokazala da se mitohondriji mogu ojačati izlaganjem dugovalnoj svjetlosti koja ima tamnocrvenu boju. Poznato je da mrežnica sadrži dvije vrste fotoreceptorskih stanica, štapiće i čunjeve. Štapovi su odgovorni za pomoć pri gledanju slabog svjetla, dok nam čunjevi omogućuju da vidimo boje. Moguće je da povećanje učinkovitosti mitohondrija pomaže u proizvodnji adenozin trifosfatnih (ATP) stanica u čunjevima tako da se vid vraća.

U prilog ovoj pretpostavci idu i nalazi prethodnih istraživanja koji otkrivaju da svakodnevno izlaganje dubokom crvenom svjetlu u razdoblju od dva tjedna može poboljšati vid boja za čak 40 posto. U trenutnoj studiji znanstvenici su regrutirali sudionike u dobi između 34 i 70 godina i zamolili ih da tri minute bulje u duboko crveno svjetlo valne duljine od 670 nanometara. Istraživači su tražili da se tretman provodi ujutro, budući da su prethodna istraživanja pokazala da je tada mitohondrijska funkcija najučinkovitija. Istraživači su otkrili da izlaganje dubokom crvenom svjetlu u poslijepodnevnim satima ne daje nikakve koristi.

Nakon testiranja vida svakog sudionika tri sata kasnije, otkrili su da je vid u boji značajno poboljšan. Naknadni testovi su pokazali da su se koristi zadržale cijeli tjedan.

Glen Jeffery, jedan od autora studije, rekao je: “Jedno izlaganje dugovalnom tamnocrvenom svjetlu ujutro može značajno poboljšati slabljenje vida, što je veliki problem zdravlja i dobrobiti, koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta. U bliskoj budućnosti, jednom tjedno trominutna izloženost tamnocrvenoj boji svjetla bi se moglo raditi dok kuhate kavu ili na putu na posao slušajući podcast, a takav jednostavan dodatak mogao bi promijeniti njegu očiju i vid diljem svijeta.”

Izvor: IFL Science

L.B.

Komentari