Nošenje naočala smanjuje rizik od zaraze koronavirusom i do tri puta

25

Nova znanstvena studija objavljena u repozitoriju medRxiv pokazala je kako zaštita koju naočale pružaju u borbi s pandemijom novog koronavirusa statistički značajna. Isto tako, ova studija koju su proveli indijski znanstvenici tvrdi kako siromašniji i slabo obrazovan dio stanovništva ima veći rizik od zaraze novim koronavirusom zbog toga što se „neadekvatno pridržavaju preventivnih mjera“ i jer imaju naviku manje koristiti naočale od obrazovanih ljudi.

Jedan od autora studije Amit Kumar Saxena kazao je: „Sadašnja studija pokazala je rizik od COVID-19 dva do tri puta manji kod populacije koja nosi naočale nego kod populacije koja ih ne nosi. Zaštitna uloga naočala statistički je značajna ako ih se koristi u dugom periodu tijekom dana. Dodirivanje i trljanje očiju kontaminiranim rukama može biti značajan put za zarazu.“

Ističe se da ljudi u prosjeku 23 puta dodirnu lice u sat vremena, a oči tri puta u istom razdoblju. „Prenošenje bolesti događa se dodirivanjem lica, nosa, usta i očiju. Dodirivanje nosa i usta značajno se smanjuje nošenjem maske na pravilan način. No nošenje maski ne štiti oči“, navodi se u studiji.

U istraživanju su sudjelovala 304 Covid-19 pacijenta, a njihove navike nošenja naočala ocijenjene su temeljem upitnika te uspoređene s postojećim studijama provedenima u generalnoj populaciji. Broj pacijenata koji su kontinuirano tijekom aktivnosti izvan kuće nosili naočale iznosi 304.

Izvor: Mirror

Komentari