Njemačka od sljedećeg tjedna u lockdownu. Javnosti se obratila Merkel: ” Postoji opasnost od gubitka kontrole”

30

U Njemačkoj od ponedjeljka, 2. studenog nastupa lockdown. Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se javnosti nakon sastanka s premijerima saveznih država.

Kazala je: “Ove se odluke donose u vrlo ozbiljnoj situaciji. Osim broja infekcija udvostručen je i broj ljudi na respiratorima. Moramo djelovati odmah. Najvažniji alat je praćenje kontakata. No zdravstvene vlasti su sada na rubu toga da mogu jamčiti da će se vršiti to praćenje. Postoji opasnost od gubitka kontrole. Zato su nam potrebni nacionalni napori u studenom. Odluke o aktivnostima koje nisu esencijalne moraju biti stroge kako bi vrtići, škole i drugi bitni objekti javnog života ostali otvoreni. Kafići, klubovi, restorani, kulturne ustanove i turističke djelatnosti će biti zatvorene.“

Podsjetimo, prema novim mjerama u Njemačkoj okupljanja su moguća uz maksimalno 10 osoba iz najviše 2 kućanstva. Restorani i kafići zatvoreni su uz mogućnost dostave hrane i pića, no izuzetak se odnosi na kantine. Ova mjera će trajati kroz čitav studeni. Nadalje, na utakmicama neće biti dozvoljena publika što je također mjera koja će trajati kroz čitav studeni. Segmenti gospodarstva koji će biti zatvoreni stajat će 10 milijardi eura. Ipak, vlada će pokriti do 75% gubitaka gospodarstva zbog novih mjera.

Komentari