Nizozemska predlaže zabranu pasa sa stisnutim nosem i mačaka sa sklopljenim ušima

61
pug

Što francuski buldog i škotska fold mačka imaju zajedničko? Preslatki su, za početak. No, nažalost, obje pasmine spadaju među kućne ljubimce koji se suočavaju sa složenim zdravstvenim problemima zbog onoga što ih čini slatkim — začepljenih nosića i sklopljenih ušiju. Obje pasmine također će uskoro regulirati nizozemska vlada. Ministar kulture, prirode i kvalitete hrane Piet Adema najavio je da vlada planira zabraniti pasmine pasa i mačaka čije fizičke osobine uzrokuju bol i patnju. Iako zabrana još nije na snazi, vlada upozorava da je za očekivati.

Mnogo toga još uvijek visi u zraku oko predložene zabrane

Jasno je da vlada strastveno želi promjene i vjerojatno će zakonima dotaknuti i brahicefalne pse i mačke s preklopljenim ušima. “Ova tema me pogađa ne samo kao ministra nego i kao čovjeka. Zagorčavamo život nedužnim životinjama samo zato što mislimo da su lijepe i slatke. Zato danas činimo veliki korak prema Nizozemskoj u kojoj niti jedan kućni ljubimac ne mora patiti zbog svog izgleda”, rekao je Adema.

Vlada još uvijek razvija popis fizičkih karakteristika i kriterija za utvrđivanje pati li životinja nepotrebno zbog neodgovornog uzgoja. No, zna se da će zabrana doći do posjedovanja, uvoza, prodaje, pa čak i promoviranja ovih pasmina. Potonji se bavi procesom “utjecaja” koji je doveo do skoka popularnosti pasmina poput francuskog buldoga. Francuski buldog je uz druge zdravstvene probleme poznat po problemima s disanjem. Škotske foldove, preslatke mačke također popularne na Instagramu, dobile su ime po svojim sklopljenim ušima. Međutim, to je zbog naslijeđenog defekta hrskavice koji kod mačke uzrokuje bolove u zglobovima, kao i spojene zglobove i malformacije.

Udomljavanje umjesto kupovine 

Za one koji već posjeduju kućne ljubimce koji će biti zabranjeni, stvorenja će postati djedovi tijekom njihova života. Adema primjećuje: “Ova pitanja o specifičnostima zakona trebat će vremena da se riješe. Ali već sada želimo obavijestiti ljude da ovo dolazi, posebno ljude koji razmišljaju o dovođenju novog ljubimca u svoj dom.” Potrošači u drugim zemljama također mogu uzeti u obzir. Norveška je već zabranila uzgoj buldoga zbog ekstremnih zdravstvenih problema do kojih su ljudske sklonosti dovele. Nažalost, čak ni “etički” uzgajivači ne mogu zaobići mnoge od ovih problema svojstvenih čistokrvnim kućnim ljubimcima, posebno za određene pasmine.

Udomljavanje umjesto kupovine jedan je od načina da se izbjegne ova etička zagonetka. Ako tražite novog krznenog prijatelja, posjetite lokalni azil kako biste pronašli prijatelja punog ljubavi koji treba dom.

Izvor: My Modern Met

L.B.

Komentari