Nevjerojatna nova jedrilica dizajnirana je da se hrani plastičnim otpadom tijekom čišćenja oceana

13

Profesionalni trkač jahti dizajnirao je potpuno novu vrstu jedrilice koja se gotovo u potpunosti napaja plastičnim otpadom koji otkrije u oceanu.

Yves Bourgnon pokrenuo je projekt SeaCleaners kao način borbe protiv zagađenja oceanskom plastikom, što je sada jedna od najvećih ekoloških katastrofa s kojima se svijet suočava. Jedrilica je poznata kao Manta, zbog svog oblika koji nalikuje obliku mante.

Novi dizajn znači da Manta uzima plastiku koja pluta u moru i gura je u spalionicu. Spalionica tada napaja električni motor broda. Plovilo zahtijeva od nekih članova posade da sortiraju plastiku prije nego što se spali. Sama plastika hvata se pokretnom trakom i trima velikim mrežama koje se vuku iza broda. Mreže su toliko fine da mogu hvatati plastiku širine samo 10 milimetara i dizajnirane su da ne predstavljaju opasnost za život mora. Sa svojih 56 metara, to bi bilo najveće plovilo koje plovi bilo kojim dijelom svijeta na otpadnim proizvodima i nada se da će poslužiti kao nadahnuće drugim tvrtkama za proizvodnju brodova.

Manta također koristi solarne panele i male vjetroturbine kao rezervu energije kada nema dostupne plastike. Energija se pohranjuje u baterije koje se pune putem plastičnog i zeleno-energetskog mehanizma. Bourgnon sam procjenjuje da bi samo 400 takvih plovila moglo ukloniti trećinu odbačene oceanske plastike sa Zemlje.

Plastično onečišćenje uglavnom dolazi od komercijalnih brodova i ribarskih brodova, ali i s kopna jer ga rijeke u more ispiru. Plastika ubija divlje životinje kad se zarobe u njima, ali tu je i problem što životinje gutaju plastiku. Kako se plastika ne razgrađuje, može ubiti jednu životinju, a zatim će je u budućnosti pojesti druga životinja. Mnogi znanstvenici sada rade na izgradnji plastike koja se biorazgrađuje u morskoj vodi kako bi izbjegli ove probleme.

Izvor: Global News Network

Komentari