Netflix smanjuje kvalitetu prijenosa na 30 dana

71

Netflix će u sljedećih 30 dana, koliko će trajati predviđena karantena, smanjiti kvalitetu prijenosa na svojem servisu u Europi. Razlog je: smanjenje pritiska na davatelje internetskih usluga.

Mnogi se samoizoliraju kod kuće zbog izbijanja koronavirusa pa je stoga potražnja za Netflixom porasla. Pružatelj video prijenosa rekao je da bi se smanjenjem kvalitete slike smanjila potrošnja podataka Netflix za 25%. Međutim, gledatelji će i dalje smatrati da je kvaliteta slike dobra.

Kompanija će smanjiti svoje bitrate za prijenos koji utječu na to kako jasni i glatki videozapisi izgledaju prilikom prijenosa putem interneta. Videozapisi s većom brzinom prijenosa izgledaju manje pikselizirani, ali upotrebljavaju više podataka. Jedan sat videozapisa standardne definicije koristi oko 1 GB podataka, dok HD može iskoristiti i do 3 GB podataka na sat. Netflix nudi i 4K video zapise visoke razlučivosti za neke svoje programe, a kako se čini, Netflix je smanjio brzinu video zapisa za četvrtinu.

Nakon sastanka između europskog povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona i izvršnog direktora Netflixa Reeda Hastingsa i s obzirom na izvanredne izazove koje je prouzročio koronavirus, Netflix je odlučio započeti smanjenje bitrata u svim europskim zemljama na 30 dana.

Izvor: BBC

Komentari