Netaknut bazen otkriven u dubinama pećine 700 metara ispod zemlje

73

Otkrivena je nevjerojatna pećina 700 metara ispod ulaza u špilju Lechuguilla Nacionalnog parka Carlsbad Caverns u Novom Meksiku. Zapanjujuće fotografije pokazuju čudesan bazen kojeg ljudske oči nikada nisu vidjele. Bazen sadrži mliječnu tekućinu akvamarina okruženu bijelom smrznutom stijenom. Istraživači vjeruju da su se ove pećine razvijale tisućama godina i da nisu bile u doticaju s čovjekom.

Direktor prirodnih i kulturnih resursa u Nacionalnom parku Carlsbad Caverns rekao je: „Ovaj je bazen izoliran stotinama tisuća godina i nikada prije nije vidio svjetlost dana.“ Špilja je jedna od 10 najužih špilja na svijetu otkrivena 1993. godine, no tek u listopadu 2019. godine istraživači su po prvi puta ušli u špilju. Geoznanstvenik Max Wisshak objavio je ovu vijest na svom Facebook profilu i napisao: „Istraživanje u špiljama ponekad pruža čudesne znamenitosti. Čini se da je ovaj pećinski bazen pronađen u špilji Lechuguilla potpuno netaknut. Čini se da su rubovi ispod bazena „prsti u bazenu“, a to bi mogle biti bakterijske kolonije koje su se potpuno razvile bez ljudske prisutnosti.“

Nije poznato kada se točno formirala ova špiljska mreža, no ekspedicija je naišla na brojne kosture šišmiša za koje se pretpostavlja da su stare tisuće godina. Iako na fotografijama bazen djeluje poprilično mutno, on je zapravo kristalno čist i najvjerojatnije je nastao filtriranjem kišnice koja je prodirala kroz vapnenac špilje. “Takvi netaknuti bazeni su znanstveno važni jer su uzorci vode relativno bez onečišćenja, a mikrobni organizmi koji mogu živjeti u tim bazenima su samo oni koji tamo pripadaju”, nastavio je Wisshak. „Kontaminacija se može pojaviti s površine iznad špilje, ali u slučaju špilje Lechuguilla, to nije veliki problem, jer se nalazi u dobro zaštićenom pustinjskom području. Može se javiti i putem aerosola u zraku. Špiljska mreža sadržavala je nekoliko sličnih bazena, od kojih je najveći sada nazvan “Jezero tekućeg neba”.”

Izvor: Mirror

Komentari