Nema kraja problemima: U Indiji se pojavila potencijalno fatalna gljivična infekcija.

34
Image by Pexels from Pixabay
Image by Pexels from Pixabay

Liječnici u Indiji zabrinuti su zbog sve većeg broja potencijalno smrtonosnih gljivičnih infekcija koje pogađaju ljude koji imaju Covid-19 ili one koji su se nedavno oporavili od te bolesti.

Stanje, poznato kao mukormikoza, ima visoku smrtnost i bilo je prisutno u Indiji prije pandemije. Uzrokuje ga plijesan koja uspijeva u vlažnom okruženju i može napadati respiratorni trakt, potencijalno nagrizajući strukture lica i šteteći mozgu. Stanje je relativno rijetko, ali liječnici i medicinski stručnjaci kažu kako izgleda da pogađa neke pacijente s Covidom čiji oslabljeni imunološki sustav i osnovni uvjeti, posebno dijabetes, čine ranjivima.

Neki stručnjaci pripisuju gljivične infekcije povećanoj upotrebi steroida za liječenje hospitaliziranih pacijenata. Drugi bi čimbenik mogao biti da, s obzirom na to da su bolnice preplavljene u ovom drugom valu pandemije, mnoge obitelji samoliječe se i primjenjuju terapiju kisikom kod kuće bez odgovarajuće higijene, kažu stručnjaci.

U zapadnoj državi Maharashtra, koja uključuje komercijalno središte Mumbaija, a pandemija je teško opustošila, lokalni novinski mediji izvijestili su da se oko 200 pacijenata koji su se oporavili od Covida liječilo od mukormikoze, a osam je umrlo. U Gujaratu, zapadnoj državi sjeverno od Maharashtre, državna vlada naredila je dodjelu odvojenih odjela u bolnicama za liječenje infekcije i rekla da je izdala narudžbe za 5.000 doza amfotericina B, lijeka koji se koristi za njegovo liječenje. Infekcije su zabilježene i u bolnicama u glavnom gradu zemlje, New Delhiju.

Zdravstveni stručnjaci pomno prate situaciju. “Čuli smo da u nekim područjima ljudi zaraženi Covidom ili oporavljeni pate od mukormikoze, ali nema velikog izbijanja”, dr. V.K. Paul, koji je na čelu indijske radne skupine Covid, rekao je prošlog tjedna. “Promatramo i nadgledamo.” “To je gljivica koja ima snažnu vezu s dijabetesom”, dodao je. “Ako osoba nije dijabetičar, vrlo je neobično da bi osoba imala mukormikozu.”

Mnoge manje naseljene zemlje imaju veći postotak dijabetesa, ali samo jedna – Kina, s populacijom čak većom od indijske, 1,38 milijardi – ima veći broj dijabetičara. U Indiji je dijabetesom pogođeno više od 10 posto odrasle populacije ili 77 milijuna ljudi. Kina ima više od 116 milijuna odraslih dijabetičara ili 9 posto, prema Atlasu Međunarodne zaklade za dijabetes 2019.

Doktor K. Srinath Reddy, koji vodi indijsku Zakladu za javno zdravstvo, rekao je da je velik broj nedavno prijavljenih slučajeva mukormikoze bio kod hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom koji su otpušteni nakon oporavka.

 

Komentari