Nebeske ljestve na bečkoj katedrali kao simbol nade

24

Umjetnička instalacija „Nebeske ljestve” bečke umjetnice Billi Thanner zasjat će uoči Uskrsa na južnom tornju bečke katedrale sv. Stjepana. Instalacija simbolizira uspon i silazak između Neba i Zemlje.

Tema Nebeskih ili Jakovljevih ljestvi oslanja se na biblijsku priču iz Starog zavjeta. Bježeći od brata blizanca Ezava, Jakov u snu vidi ljestve kojima se penju i spuštaju anđeli, a na vrhu ljestvi Boga. On mu obeća spasenje, budućnost, nadu i blagoslov za njegovo buduće mnogobrojno potomstvo.

Prečke ljestvi predstavljaju vrline. Prema starozavjetnim Jakovljevim ljestvama čovjekov individualni put prema Bogu često se uspoređuje s ljestvama ili stubama u Raj. Taj put u Nebo vodi preko vrlina. Svakom sljedećom prečkom čovjek za sobom ostavlja ovdašnje sebične potrebe i sve je bliže Bogu.

Iluminacija Billi Thanner u ovim izazovnim vremenima predstavlja tri božanske vrline: nadu, vjeru i ljubav. „Nebeske ljestve nas poučavaju da nije važan kakav život vodimo, nego na kojoj razini ga živimo”, objašnjava umjetnica. „Gledati prema gore znači slobodno željeti, nadati se i čeznuti, ohrabrivati samog sebe, željeti sebi i drugima samo najbolje, bez obzira na spol, dob, religiju ili kulturu.”

Nebeske ljestve iznutra © Jenni Koller

Neonske ljestve započinju u unutrašnjosti katedrale u kapelici za krštenje, prolaze kroz svod i sežu sve do vrha tornja na 136 metara. Instalacija se sastoji od 22 prečke u unutarnjem dijelu i njih još 33 uzduž tornja. Ljestve su izrađene od aluminija i neona te obojane u zlatnu boju. Kako bi odolijevale vremenskim uvjetima, vanjske su ljestve konstruirane tako da se ručke prema vrhu postupno sužavaju.

Nebeske će ljestve obasjavati bečko nebo nadom, vjerom i ljubavlju sve do 31. svibnja 2021.

Billi Thanner bečka je umjetnica koja djeluje od ranih 90-ih. U svom radu, koje obuhvaća slikarstvo, kiparstvo, prostorne instalacije, akcije i performanse, bavi se odnosima čovjeka, prirode, umjetnosti i društva.

Komentari