NASA će u svemir odnijeti 128 blistavih lignji i 5000 tardigrada

30

NASA je izjavila da planira poslati 5.000 tardigrada i 128 malih lignji u svemir kao dio dalekosežnog eksperimenta. Tardigrade su sićušna bića, ponekad poznata i kao ‘vodeni medvjedi’, a poznata su po svojoj sposobnosti preživljavanja u teškim uvjetima. Tardigrade su dugačke samo 1 milimetar i imaju najbizarniji izgled. Poznato je da mogu preživjeti izuzetno visoku razinu zračenja, ekstremni tlak i ukupne vakuume (poput onih koji se nalaze u svemiru).

Životinje će biti poslane na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) raketom koju je lansirala tvrtka SpaceX Elona Muska.

To nije prvi put da su tardigrade poslane u svemir. Životinje su bile na svemirskom brodu izraelske misije na Mjesec nazvane Beresheet koja se srušila 2019. godine.

Thomas Boothby, docent za molekularnu biologiju sa Sveučilišta Wyoming, rekao je: “Neke stvari koje tardigrade mogu preživjeti uključuju isušivanje, smrzavanje i zagrijavanje iznad točke ključanja vode. Mogu preživjeti tisuće puta više zračenja od nas, a mogu preživjeti i danima ili tjednima s malo ili bez kisika. Dokazano je da preživljavaju i razmnožavaju se tijekom svemirskog leta, a mogu preživjeti i dulju izloženost vakuumu svemira. Nadamo se da će informacije naučene od tih stvorenja pomoći ljudima da prežive u svemiru.”

Eksperiment s lignjama bobtail, koje svijetle u mraku, osmišljen je kako bi se vidjelo kako bakterije komuniciraju sa životinjama u svemirskom okruženju niske gravitacije. Znanstvenici se također nadaju da će otkriti koji se geni lignje isključuju kada uzimaju korisne bakterije iz svoje okoline.

Jamie Foster, mikrobiolog sa Sveučilišta Florida, dodao je: “Životinje, uključujući ljude, oslanjaju se na naše mikrobe kako bi održale zdrav probavni i imunološki sustav. Ne razumijemo u potpunosti kako letjelica u svemir mijenja te korisne interakcije.”

Tardigrade se u posljednje vrijeme koriste i u nekim drugim ekstremnim eksperimentima. Prije samo nekoliko mjeseci, tardigrade su ispaljene iz puške brzinom od oko 900 metara u sekundi. Nevjerojatno je što se pokazalo da su sićušni ratnici preživjeli događaj.

Izvor: Science Alert

Komentari