Narges Mohammadi: Iranska nobelovka u zatvoru je započela sa štrajkom glađe

94
zatvor

Iranska aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi započela je sa štrajkom glađe u zatvoru, mjesec dana nakon što joj je dodijeljena Nobelova nagrada za mir, kaže njezina obitelj.

Ova 51-godišnjakinja prosvjeduje protiv iranskog uskraćivanja medicinske skrbi njoj i drugim zatvorenicama i zakona o obaveznom hidžabu, navodi se u priopćenju. Potrebno joj je liječenje zbog bolesti srca i pluća, ali tužitelj blokira njezin transfer u bolnicu, piše.

Prošlog je tjedna njezina obitelj rekla da je to zato što je odbila pokriti kosu.

Predsjednica norveškog Nobelovog odbora – koji je Mohammadi dodijelila Nagradu za mir za “njezinu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu” – rekla je da je duboko zabrinuta.

“Zahtjev da zatvorenice moraju nositi hidžab kako bi bile hospitalizirane je nehuman i moralno neprihvatljiv”, rekla je Berit Reiss-Andersen. Nije bilo neposrednih komentara od strane iranskog pravosuđa ili zatvorskih vlasti.

U izjavi obitelji kaže se da su u poruci iz ozloglašenog teheranskog zatvora Evin obaviješteni da je ona započela štrajk glađu u ponedjeljak ujutro.

Objašnjeno je da je prosvjedovala protiv dvije stvari: “politike Islamske Republike odgađanja i zanemarivanja medicinske skrbi za bolesne zatvorenice, što je rezultiralo gubitkom zdravlja i života pojedinaca”, i ‘obaveznog hidžaba ‘za iranske žene”.

Tužitelj se tjedan dana protivio prebacivanju gđe Mohammadi u bolnicu na liječenje, unatoč opetovanim apelima zatvorskim službenicima i pravosuđu, rečeno je.

Prema dijagnozi i ehokardiogramu povjerljivog liječnika zatvora, potreban joj je hitan premještaj u centar za srce i pluća radi hitne medicinske pomoći.”

Prošle srijede, obitelj Mohammadi rekla je da su druge zatvorenice u Evinu prosvjedovale dva dana i noći kako bi izvršile pritisak na vlasti da je prebace u bolnicu. No, dodaju, “upravnik zatvora je objavio da je, prema naredbama viših vlasti, zabranjeno slanje u bolnicu za srce bez hidžaba”.

Mohammadi, potpredsjednica Centra za branitelje ljudskih prava u Iranu, trenutno služi 10-godišnju zatvorsku kaznu. Ukupno je uhićena 13 puta, pet puta osuđivana i osuđena na ukupno 31 godinu zatvora. Također je osuđena na 154 udarca bičem, iako nije jasno je li ta kazna izvršena.

Prema iranskom zakonu, koji se temelji na tumačenju šerijata u zemlji, žene moraju pokriti kosu hidžabom i nositi dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoje figure.

U rujnu 2022. diljem Irana izbili su masovni prosvjedi kao odgovor na smrt u pritvoru Mahse Amini, mlade žene koju je pritvorila policija za moral zbog navodnog nošenja “neprikladnog” hidžaba.

Izvor: BBC

Komentari