Nakon što je Poljska u potpunosti zabranila pobačaje, izbili su prosvjedi – “Nehumano je, prezirno je tjerati bilo koga da preuzme trudnoću, pogotovo ako je plod oštećen”

34

U Poljskoj je sud odlučio kako se pobačaji u potpunosti zabranjuju. Od četvrtka se smatra da je okončanje života pa čak i deformiranog fetusa neustavno. Pobačaj vrijedi samo u slučajevima silovanja, incesta ili radi zaštite majčinog života. Poljski zakoni o pobačajima već su bili među najstrožim u Europi, a procjenjuje se da oko 100 000 žena svake godine traži pobačaj u inozemstvu kako bi zaobišlo stroga ograničenja.

Presuda Ustavnog suda dovela je do prosvjeda u gradovima diljem Poljske u četvrtak navečer, uključujući Krakov, Lodz i Szczecin. U Varšavi je stotine ljudi marširalo od suda do kuće Jaroslawa Kaczynskog – koji je na čelu vladajuće stranke Zakon i pravda – kako bi iskalili svoj bijes zbog presude. Neki su držali svijeće ili nosili natpise s natpisom “mučenje”. Trenutne mjere protiv koronavirusa ograničavaju javna okupljanja u Varšavi na samo 10 ljudi. Policija je rekla da su policajci koristili sprej i fizičku silu kad su neki prosvjednici bacali kamenje i pokušavali progurati kordon oko kuće. Glasnogovornik je rekao da je privedeno 15 osoba.

Prosvjed se razišao u ranim satima u petak, ali organizatori su pozvali na daljnje okupljanja kasnije tijekom dana. Iako je Poljska jedna od najkatoličkijih europskih zemalja, ankete pokazuju kako postoji jasna većina protiv pooštravanja zakona o pobačajima. Organizacije za zaštitu prava pozvale su vladu da ne povećava ograničenja.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava rekao je da je odluka suda označila “tužan dan za ženska prava”. Istraživanje javnog mnijenja poljskog istraživačkog centra CBOS iz 2014. pokazalo je da je 65% ispitanih Poljaka bilo protiv pobačaja, 27% je pobačaj smatralo prihvatljivim, a 8% neodlučnim. Ipak, broj osoba koje smatraju da je pobačaj prihvatljiv porastao je do 2020.

“Nehumano je, prezirno je tjerati bilo koga da preuzme trudnoću, pogotovo ako je plod oštećen, a 98% legalnih pobačaja izvedenih u Poljskoj posljedica je malformacija fetusa”, rekla je poljska aktivistica za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava Antonina Lewandowska.

Izvor: BBC

Komentari