Nakon erupcije vulkana u Oceaniji izronio novi otok!

85
vulkan

Potopljeni vulkan na podmorskoj planini poznat kao Home Reef u središnjem otočju Tonga probudio se nakon 16 godina dubokog sna i pokazao glavu iz vedra neba.

Dana 10. rujna 2022., lava i fragmenti stijena počeli su curiti u ocean 25 kilometara jugozapadno od otoka Late, dok su oblaci pare i pepela probijali površinu valova.

Krhotine su se polako skupile u potpuno novi otok, pokrivajući 4000 četvornih metara površine i dosegnuvši visinu od 10 metara u roku od nekoliko dana.

Dana 20. rujna službenici Geološke službe Tonge (TGS) objavili su da se otok šest puta povećao, proširivši se na 24.000 četvornih metara. “Vulkan predstavlja nizak rizik za zrakoplovnu zajednicu i stanovnike Vava’ua i Ha’apaija”, objavio je TGS 20. rujna. “Međutim, savjetuje se svim pomorcima da do daljnjega plove dalje od 4 kilometra od Home Reefa.”

Od 25. rujna više nije bilo viđenja vulkanskog pepela ili pare iz ovog dijela Pacifika.

Home Reef je vjerojatno završio za sada, ostavljajući nas da cijenimo njegov najnoviji dar moru dok možemo

Poput feniksa koji se izdiže iz pepela, ova efemerna, neimenovana struktura vjerojatno će potonuti natrag u gorući ‘Vatreni prsten’ Tihog oceana mnogo prije nego što se bilo koji moreplovac ponada da će kročiti na njegovu stjenovitu obalu.

Posljednji put kada je Home Reef iznjedrio novi otok, 2006., trebalo je godinu dana da mu valovi oceana erodiraju vrh.

Od 1852. Home Reef je u pet navrata kreirao otoke, a neki su dosezali između 50 i 70 metara visine. Godine 1984. otok je čak imao malu lagunu. Podmorska planina odgovorna za ove kratkotrajne strukture nalazi se u regiji Tihog oceana poznatoj kao subdukcijska zona Tonga-Kermadec, koja sadrži neke od najbrže konvergentnih tektonskih ploča na svijetu.

Ovdje Pacifička ploča brzo klizi ispod dvije druge ploče (Kermadec i Tonga) brzinom od oko 24 centimetra godišnje tvoreći drugi najdublji jarak na svijetu i izuzetno aktivan vulkanski luk.

Zapravo, ovaj dugi dio grebena na morskom dnu, koji se proteže od Tonge do Novog Zelanda, dom je najveće gustoće podvodnih vulkana pronađenih bilo gdje na Zemlji.

Satelitske slike nedavne erupcije Home Reefa također prikazuju nastajanje njegovog najnovijeg otoka sa zapanjujućim detaljima.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari