Najveća santa leda na svijetu se otopila!

85

Sante leda koja je jedno vrijeme bila najveća na svijetu više nema. Nazvana A68, santa leda pokrivala je područje od gotovo 6000 kvadratnih kilometara kada se odvojila od Antarktika 2017. godine. To je poput male zemlje; jednaka je četvrtini veličine Walesa.

Ali sateliti pokazuju kako je santa leda sada gotovo nestala, slomljena je na bezbroj malih fragmenata za koje američki Nacionalni ledeni centar kaže da više nisu vrijedni praćenja. A68 se odlomila s ledene police Larson C na rubu Antarktičkog poluotoka i godinu dana se gotovo nije micala. Ali onda je počela kretati se prema sjeveru sve većom brzinom, jašući po jakim strujama i vjetrovima. Blok od milijardu tona krenuo je poznatim putem, okrećući se prema južnom Atlantiku prema britanskom prekomorskom teritoriju Južne Georgije. Ledene sante uhvaćene u lokalnom plićaku, osuđene su da se postupno otope.

Ali ova ledena santa je nekako uspjela pobjeći toj određenoj sudbini. Ipak, umjesto toga, valovi, topla voda i više temperature zraka u Atlantiku na kraju su potrošili A68. Jednostavno se rasprsnuo na sve manje fragmente. “Nevjerojatno je da je A68 trajao toliko dugo”, rekao je Adrian Luckman sa Sveučilišta Swansea za BBC News. “Ako razmišljate o omjeru debljine – to je poput četiri komada A4 papira naslaganih jedan na drugi. Dakle, ova je stvar nevjerojatno fleksibilna i krhka dok se kretala oko oceana. Trajala je tako godinama. Ali na kraju je pukla na četiri do pet komada, a zatim su se i oni razbili. “

A68 će se vjerojatno najbolje pamtiti kao prva santa leda koja je postala zvijezda na društvenim mrežama. Ljudi širom svijeta dijelili su satelitske slike na internetu, posebno dok se smrznuti blok približavao Južnoj Georgiji. Da je bio utemeljen, neizmjerna većina bergova mogla bi poremetiti prehrambeno ponašanje mnogih otočkih pingvina – a koga ne brinu pingvini u opasnosti?  “A68 je privukao pažnju mnogih različitih ljudi”, komentirala je Laura Gerrish, specijalistica za kartografiju Britanske antarktičke ankete (BAS). “Vidjeli smo svaki mali zaokret. Mogli smo pratiti njegov napredak svakodnevnim satelitskim snimkama, na razini detalja što do sada zapravo nismo uspjeli.”

Naravno, santa leda nije bila samo predmet čuđenja; bila je i meta nekih ozbiljnih znanstvenih istraga. Njegovo mjesto podrijetla, Larsen C, ogromna je plutajuća platforma od leda, izgrađena spajanjem jezika ledenjaka koji su s kopna skliznuli u ocean. Životna priča A68 gotovo će sigurno istraživačima reći nešto o tome kako su izgrađene police s ledom i kako se rastavljaju da bi stvorile sante leda.

“Ono što vjerojatno vrijedi spomenuti kao znanstveni rezultat bilo je koliko se naučilo o žilavosti pukotina u zonama šavova gdje su se unutarnji ledenjaci spojili da bi stvorili plutajuću ledenu policu”, komentirao je Christopher Shuman sa Sveučilišta Maryland u okrugu Baltimore (UMBC) i Nasa-Goddard. “Budući da smo imali nove senzore koji su češće vidjeli evoluciju pukotina, siguran sam da su prikupljeni korisni uvidi koji se nisu mogli ‘vidjeti’ u desetljeću prije. Ovo je pravi dokaz ulaganja u promatranje Zemlje.”

Izvor: BBC

Komentari