Najpoznatija olupina će se ponovno istraživati ​​u 2022. godini!

125

Otkako je 1985. otkriven na morskom dnu sjevernog Atlantika, Titanik je posjetila tek mala skupina ljudi. A ove godine mali broj istraživača građana će napraviti epsko putovanje od 4000 metara u dubinu.

OceanGate Expeditions najavio je svoju drugu ekspediciju na olupinu, u kojoj će ‘specijalci za misije’ zajedno s istraživačima pregledati masivni brod. Ekspedicija Titanic provodi se kao niz osmodnevnih misija koje počinju u svibnju i završavaju u lipnju.

Aaron Newman, stručnjak za misiju OceanGate Expeditions rekao je: “To je bilo nešto izvan Discovery Channela ili National Geographica. Bilo je vrlo nadrealno i nevjerojatno. Ovo je jedno od najzanimljivijih i jedinstvenih iskustava koje sam ikada imao. Manje od 200 ljudi ikada je bilo na Titaniku i vidjelo olupinu u 110 godina. Čak i ronjenje na gotovo 4000 metara u podmornici je iskustvo za sebe. To je ono što je život.”

Ali ovaj izlet će biti sve, samo ne jeftin. Naime, svaka ulaznica košta 250 tisuća dolara. Turisti će svoju avanturu započeti ploveći ekspedicijskim brodom od St John’sa u Newfoundlandu u Kanadi do posljednjeg počivališta olupine i više od tisuću i pol putnika i članova posade tog broda. OceanGate Expeditions će koristiti svoju podmornicu od titana i ugljičnih vlakana klase Cyclops za pet članova posade; brod nosi i do tri stručnjaka za misiju na svakom zaronu u trajanju od osam do deset sati.

Titanic, koji su zvali ‘nepotopivi brod’, potonuo je 14. travnja 1912., četiri dana nakon svog prvog putovanja od Southamptona u Engleskoj do New Yorka. Divovski se brod sudario sa santom leda, a na kraju je poginulo 1.517 od 2.224 putnika i posade.

Prošlogodišnja ekspedicija OceanGate snimila je fragmente podnih pločica i drugih krhotina s luksuznog broda, zajedno s proučavanjem morskog života pronađenog na ovom umjetnom grebenu i izradila GIS kartu artefakata također pronađenih na Titanicu.

Izvor: Daily Mail

L.B.

Komentari